Select your Top Menu from wp menus

Nu există deocamdată un acord în privința liniei de creditare ruse pentru Moldova, premier

Premierul Ion Chicu precizează că nu există deocamdată un acord în privința celor 500 de milioane de dolari pe care Republica Moldova ar urma să-i împrumute de la Federația Rusă. Partea rusă urmează, în timpul apropiat, să evalueze sustenabilitatea potențialului debitor, adică a Republicii Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de către premierul Ion Chicu, luni, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Potrivit premierului, dacă acest acord va fi semnat, banii vor ajunge în țară în tranșe. Pentru anul viitor suma discutată este de 300 de milioane de dolari. Guvernul va prezenta toată informația potențialului creditor, inclusiv destinația banilor care urmează să fie împrumutați.

Ion Chicu precizează că deschiderea liniei de creditare a fost solicitată, în cadrul vizitei sale la Moscova, inclusiv pentru a putea începe, imediat cum vor permite condițiile climaterice, construcția și reparația drumurilor din categoria celor pentru care există proiecte tehnice, dar nu există finanțare.

Partea rusă nu a înaintat condiții de creditare. Singura solicitare a fost ca banii să fie folosiți în investiții în infrastructură și nu pentru consum curent, a menționat premierul. Discuții privind termenele pentru care va fi oferit împrumutul și eventuala dobândă nu s-au purtat deocamdată.