Select your Top Menu from wp menus

Noua strategie de securitate, votată de Consiliul Suprem de Securitate

Consiliul Suprem de Securitate a votat noua strategie de securitate a ţării, care prevede soluţii pentru mai multe domenii, cum ar fi propaganda, conflictul transnistrean, dar şi poluarea mediului. Documentul a fost votat în şedinţa de marţi, 21 iunie, transmite IPN.

Încă în luna mai, a fost emis un decret prezidenţial prin care s-a constituit o comise specială pentru elaborarea acestui document strategic. „Documentul nu este secret, este plasat pe site-ul Preşedinţiei. Au participat toate ministerele şi departamentele, societatea civilă”, a comunicat secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Alexei Barbăneagră. „Este important că, pentru prima dată, au participat şi savanţii în mod plenar. Obiectivele principale sunt buna guvernare, crearea unui stat bazat pe drept, lupta împotriva corupţiei, problema transnistreană, securitatea financiar-bancară şi altele”, a mai spus Alexei Barbăneagră.

Veaceslav Untilă, preşedintele Comisiei parlamentare securitate şi ordine publică, a remarcat că, având în vedere situaţia regională, este o necesitate vitală de a avea o strategie nouă a securităţii naţionale. „Mai avem o lună de muncă în Parlament şi ne dorim să o adoptăm, ca ea să fie inclusă în buget, iar de la 1 ianuarie 2017 să o punem în aplicare. Prevede mai multe domenii, de la militar la informaţional şi chiar ceea ce ţine de starea mediului. A fost adoptată unanim în cadrul Consiliului Suprem de Securitate”, a comunicat deputatul.

Referindu-se la securitatea energetică, parlamentarul a spus că autorii documentului au solicitat ca ţara să aibă surse paralele de aprovizionare. „Am solicitat să nu fim dependenţi de o singură sursă, ca acum, să ne conectăm la sistemul energetic european. Avem nevoie şi de securitate informaţională, o să încercăm să nu închidem televiziuni sau emisiuni, dar să facem astfel ca spaţiul informaţional din Moldova să se dezvolte, ca propaganda să nu-şi atingă scopul. Planul de implementare a acestei strategii prevede şi cheltuieli, dar nu ştim încă ce costuri se prevăd. Trebuie adoptate în jur de 60 de legi”, a comunicat Veaceslav Untilă.

În procesul de elaborare a noii strategii s-a colaborat şi cu experţi internaţionali. Un element de noutate este că bunăstarea şi securitatea cetăţeanului este pusă pe prim-plan. Se urmăreşte revigorarea instituţiilor statului şi asigurarea statului de drept.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/noua-strategie-de-securitate-votata-de-consiliul-suprem-de-securitate/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19