Categories: PoliticȘtiri

Noi restricții și înlesniri legislative la procurarea armelor cu destinaţie civilă

Setul de acte necesare pentru procurarea armelor neletale a fost revizuit, prin excluderea din listă a avizului psihologului și certificatului de cazier judiciar
(acestea urmează a fi prezentate pentru înregistrarea armei la Poliție). Astfel, la procurarea armei urmează a fi prezentat doar certificatul medical privind concluzia medicului narcolog și psihiatru. Prevederile se regăsesc într-un proiect de lege votat în prima lectură de către Parlament, transmite IPN.

Viceministrul afacerilor interne Oleg Babin a menționat în plenul legislativului că reglementările existente creează dificultăți în combaterea delictelor, fiind constatate probleme noi în circulația armelor civile. Proiectul vine cu modificări la Codul Penal și Codul Contravențional, iar odată cu implementarea acestora vor fi stabilite clar metodele de siguranță și de circulație a armelor și munițiilor, dar și condițiile de comercializare și păstrare a acestora.

Una din completările aduse Legii privind regimul armelor și al munițiilor cu destinație civilă presupune ca tragerea experimentală din armele cu țeavă ghintuită se va efectua o dată la zece ani, cu includerea tuburilor de cartușe și gloanțe trase în colecția Ministerului Afacerilor Interne, care ulterior vor servi pentru identificarea autorilor infracțiunilor.

Un alt aspect care se propune a fi reglementat prin proiectul actului legislativ ține de conținutul licenței, actele necesare pentru eliberarea/ prelungirea sau retragerea licenței, reperfectarea acesteia în procesul de reglementare a activității de întreprinzător. Or, licența va atesta dreptul titularului de a desfășura pentru o perioadă stabilită genul de activitate indicat integral sau parțial cu respectarea obligatorie a condițiilor de licențiere.

Totodată, termenul valabilității actelor permisive eliberate armurielor licențiați în domeniul importului și comercializării armelor se mărește de la șase la 12 luni, întrucât procedura de efectuare a operațiunilor de import este anevoiasă și în majoritatea cazurilor nu se reușește efectuarea acestora în termen de șase luni.

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

4 zile ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

4 zile ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

6 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

2 săptămâni ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago