Select your Top Menu from wp menus

Noaptea magica a vrajilor, strigoilor, descantecelor: ajunul Sfantului Andrei

Noaptea 12 spre 13 decembrie,  este splendidă şi terifianta în acelaşi timp. Nu i se spune degeaba Noaptea Strigoilor… este singura noapte când strigoii îşi părăsesc locurile din cimitire şi umblă printre oameni stricând şi făcând rele. Femeile au rolul de a-şi proteja familia împotriva strigoilor întorcând toate oalele din casă cu gura în jos sau împrăştiind în întinderea gospodăriei bucăţi din pâine pentru ca strigoii să le mănânce şi să nu pătrundă în casă. Pentru că se ştie că strigoilor le place să se adăpostească la căldură, în ziua Sfântului Andrei, cenuşa caldă trebuie şi ea scoasă din sobă. Oamenilor le revine datoria de a se proteja împotriva vârcolacilor prin arme redutabile: usturoiul şi candela, aceasta din urmă păstrându-se aprinsă pe tot parcursul nopţii.

Se spune că descântecele, vrăjile, ritualurile de dragoste au putere în noaptea magică…Iubirea şi dorinţele de iubire ale oamenilor nu sunt nici ele lăsate deoparte într-o noapte a magiei şi a posibilităţilor precum este cea de12 spre 13 decembrie. Unele ritualuri şi superstiţii legate de dragoste au dispărut, altele s-au păstrat. În vremuri de demult, exista obiceiul de “măcinare a grâului îndărăt”. Din acest grâu măcinat, amestecat cu apă, se frământau turte. Turtele erau aşezate pe o scândură, urmând să se dea drumul câinelui pentru a le mânca. Urma să se mărite în curând fata a cărei turtă era mâncată prima de câine. În alte zone, fata care dorea să se mărite prepara o turtă specială, extrem de sărată, pe care trebuia să o mănânce înainte de a se duce la somn. Dacă visa un bărbat care îi aducea apă în somn pentru a-şi potoli setea, înseamnă că acel bărbat este ursitul ei şi că o va cere în căsătorie.

Ca să îl visezi pe cel hărăzit de Dumnezeu să-ţi fie soţ, se spune că în noaptea de 12 spre 13 decembrie trebuie să îţi pui sub pernă 41 de boabe de grâu. Dacă visezi că un bărbat îţi ia boabele de grâu, înseamnă ca te vei mărita în curând. Tot în această seară, fetele care doresc să-şi afle viitorul în iubire trebuie să umple nouă ceşcuţe cu apă şi să le toarne într-un vas, aşezându-l sub icoană. Înainte de culcare, trebuie să se roage cu credinţă Sfântului Andrei. A doua zi, cu aceeaşi ceaşcă, trebuie să măsoare apa din vas. Dacă în ultima ceaşcă rămâne apă puţină, este semn că vor mai avea de aşteptat până când îşi vor întâlni alesul.

Conform unui alt obicei, fetele care doresc să îşi afle viitorul în iubire trebuie să aibă la îndemână o verighetă sfinţită de preot în biserică şi un pahar cu apă neîncepută. Aruncând verigheta pe fundul paharului cu apă, trebuie să privească intens la ea. Se spune că, având convingere şi credinţă, vei putea vedea în mijlocul verighetei chipul celui care îţi va pune la rândul său verigheta pe deget.

În unele zone se credea că fetele care poartă usturoi la brâu în această zi au şanse mai mari să se mărite în anul care vine. De asemenea, dacă pui un firicel de busuioc sfinţit sub pernă înainte de culcare şi dacă îţi este ursit să te măriţi în anul respectiv, vei vedea în vis chipul viitorului soţ…

În vremuri de demult, exista un alt obicei prin care fetele tinere puteau vedea anticipat chipul celui sortit. În ajunul Sfântului Andrei, chiar la miezul nopţii, cu părul despletit şi dezbrăcată până la brâu, într-o încăpere luminată de două lumânări, fata respectivă trebuia să se aşeze între două oglinzi dispuse paralel, una în faţa sa, alta în spate. În oglinda din faţă trebuia să îşi privească chipul. Se spune că în oglinda din spate ar fi trebuit să vadă reflectat chipul ursitului sau să vadă scene din viitor…

Pentru a atrage iubirea şi pentru ca cel ursit să apară mai repede în destinul lor, fetele de măritat realizau ritualul “făcutului cu ulcica”. Lângă sobă, fetele tinere întorceau cu gura în jos o ulcică de lut nouă, nefolosită. Aşezau pe dosul ei trei cărbuni aprinşi, rostind o incantaţie, rotind vasul de trei ori şi rugându-se Sfântului Andrei pentru a-i îndruma paşii celui iubit.

sursa: ecapade.ro