Select your Top Menu from wp menus

Nicu Popescu: „Dacă Moldova va fi guvernată tot aşa doi-trei ani, s-ar putea ca Parlamentul să nu reziste încă patru ani”

Într-o discuţie cu Europa Liberă, Nicu Popescu analistul de la Paris, de la Institutul de Studii de Securitate al Uniunii Europene crede că după alegeri accentul discuţiei ar trebui să treacă mult mai mult pe politica internă decât pe politica externă. Or, alegătorii nu au votat atât pentru Europa sau pentru Rusia, cât pentru faptul că au aşteptat o altfel de Europă şi au aşteptat un progres mai ferm în apropierea nu doar de Europa prin paşi geopolitici, ci prin curăţarea situaţiei de acasă, prin lupta cu corupţia, prin îmbunătăţirea mediului de afaceri. Probabil, principala cauză a situaţiei electorale actuale care, de fapt, a dus la o situaţie că centru-dreapta a obţinut mai puţine voturi decât stânga se datorează, în mare parte, faptului că au existat foarte multe scandaluri, suspiciuni, cazuri de corupţie, practic fiecare partid de la guvernare a avut mai multe persoane implicate în astfel de scandaluri.

Renato Usatîi a venit cu un mesaj care, de fapt, repeta mai multe din tezele PLDM-ului din 2010. Renato Usatîi spunea că intenţionează să pună la puşcărie politicieni corupţi, spunea că intenţionează să închidă Centrul Naţional Anticorupţie, care a devenit un pilon al sistemului corupt din Republica Moldova. Or, aceste teze, de fapt, sunt tezele pe care le auzeam pe centru-dreapta acum patru-cinci ani. Şi acest lucru, fără doar şi poate, a fost remarcat de o populaţie care vede că situaţia cu corupţia nu s-a îmbunătăţit, ba chiar s-a înrăutăţit în ultimii ani.”

Evident, riscul este că, dacă Moldova va fi guvernată tot aşa pentru încă doi-trei ani, s-ar putea să nu mai ajungă actualul Parlament la încă patru ani. Şi atunci, evident, riscul este că la următorul scrutin forţele de stânga pot veni şi mai în forţă decât acum. Şi într-adevăr este riscul repetării scenariului din 2001, care a adus forţe de stânga la putere, cu o majoritate constituţională.”

mai multe pe europalibera.org


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/nicu-popescu-daca-moldova-va-fi-guvernata-tot-asa-doi-trei-ani-s-ar-putea-ca-parlamentul-sa-nu-reziste-inca-patru-ani/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19