Select your Top Menu from wp menus

Nicolae Timofti: competenţele şi capacităţile femeilor sînt superioare celor pe care le au unii bărbaţi.Comunicat

Vlad Ţurcanu, purtătorul de cuvînt şi consilierul pentru comunicare publică al preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a susţinut astăzi un briefing în legătură cu un Apel public adresat preşedintelui de către Consiliul Naţional al ONG-urilor, cu privire la egalitatea de gen în administraţia prezidenţială,
Preşedinţia remite textul comunicării sale:

Preşedintele mulţumeşte autorilor Apelului care se referă la egalitatea de gen în administraţia prezidenţială şi ţine să comunice opiniei publice următoarele:

1. În aparatul preşedintelui lucrează la ora actuală un număr de 64 de angajaţi din cei 81 prevăzuţi de grila de personal. Din cei 64 de angajaţi, 27 sînt bărbaţi, iar 37 sînt femei. Din cei 11 funcţionari publici de conducere, 6 sînt bărbaţi şi 5 sînt femei. Din lista de 45 de funcţionari publici executivi, 13 sînt bărbaţi, şi 32 sînt femei. Se poate constata, aşadar, că, în administraţia prezidenţială, numărul femeilor îl depăşeşte pe cel al bărbaţilor.

2. Şeful statului nu comentează informaţiile transmise în mod privat, deci neoficial, cu privire la o întîlnire pe care Domnia sa a avut-o în urmă cu o săptămînă, cu un grup de analişti politici, despre care Serviciul de presă al Preşedinţiei nu a relatat nici în prealabil, nici post-factum, din motiv că, subliniez, întîlnirea respectivă nu a purtat un caracter public.

3. În ceea ce priveşte alcătuirea delegaţiilor care îl însoţesc pe preşedinte, şi din care autorii Apelului au constatat că nu au făcut parte femei, vă atrag atenţia asupra inexactităţii acestei informaţii, dovadă fiind, de exemplu, prezenţa ministrului adjunct de Externe, Natalia Gherman, în delegaţia care l-a însoţit pe preşedinte în deplasarea sa la Bruxelles, pe 27 aprilie anul curent. În general, însă, în delegaţiile oficiale sînt incluşi de obicei funcţionari şi demnitari publici din diferite structuri ale statului în conformitate cu funcţia şi competenţele lor, şi nu pe criteriu de gen.

4. Referitor la lipsa din rîndul consilierilor prezidenţiali a vreunei persoane de gen feminin, precizez, între altele, că, înainte ca actualii consilieri prezidenţiali să fi fost numiţi în funcţie, preşedintele a făcut oferte similare şi unor persoane de gen feminin, care însă au refuzat să facă parte din echipa prezidenţială. De remarcat că una dintre femeile care au refuzat o asemenea ofertă se numără printre semnatarii Apelului, care, după ce acum 4 luni s-a arătat dezinteresată să dea curs ofertei prezidenţiale, acum îl acuză pe preşedinte că ar discrimina femeile.

Preşedintele va promova în continuare femei în funcţii de conducere, deoarece le recunoaşte competenţele şi capacităţile care uneori sînt superioare celor pe care le au unii bărbaţi. Mai mult, preşedintele recunoaşte şi a menţionat şi cu alte ocazii că Republica Moldova datorează foarte mult femeilor care în perioade grele din punct de vedere economic şi social, au dat dovadă de iniţiativă, putere de concentrare, şi chiar de curaj şi sacrificiu, în numele copiilor şi familiilor lor.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/nicolae-timofti-competentele-si-capacitatile-femeilor-sint-superioare-celor-pe-care-le-au-unii-barbati-comunicat/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19