La Pohorniceni, Orhei a fost instaurată carantina din cauza COVID-19. Măsura a intrat în vigoare în amiaza zilei de azi pe o durată de 14 zile cu posibilitate de prelungire în caz de necesitate. Potrivit unui comunicat expediat de Primăria Orhei decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Orhei. În următoarele 14 zile, în localitate sunt restricționate deplasările din și în satul Pohorniceni. Toți locuitorii satului sunt obligați să respecte condițiile de autoizolare la domiciliu, iar angajații instituțiilor publice și private nu vor merge la serviciu pe durata regimului de carantină.
Lucrătorii medicali al Spitalului Raional Orhei vor acorda o atenție sporită pacienților din localitățile Pohorniceni, Piatra și Furceni. Totodată se va verifica dacă persoana diagnosticată cu COVID-19 a respectat regimul de autoizolare ea putând fi sancționată.
Potrivit unu act al Centrului de Sănătate Publică Orhei, plasat pe pagina de facebook a Consiliului Raional Orhei, persoana a revenit în țară din Franța pe 17 martie cu automobilul personal în care se afla un consătean de 24 de ani. Aceasta a fost preavizată de primarul localității despre necesitatea aflării în autoizolare. Bărbatul locuiește împreună cu soția și 2 copii de 4 și 6 ani. Pe 20 martie acesta a fost transportat la Spitalul Toma Ciorbă din Chișinău, unde a fost diagnosticat cu COVID-19. Ministra Sănătății, Rodica Dumbrăveanu a declarat în dimineața zilei de azi că bărbatul a organizat un chef la care au participat mai multe persoane.
Până în seara zilei de duminică 22 martie, în raionul Orhei nu au fost anunțate alte cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, iar numărul persoanelor monitorizate a rămas același – 896. În republică numărul cazurilor confirmate de îmbolnăvire cu noul coronavirus a urcat la 94, 104 de cazuri fiind suspecte, 2 persoane s-au tratat, 1 persoană a decedat, iar numărul cazurilor monitorizate este de aproape 24 mii.
– Spălați-vă
mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt
suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu
mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați
sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici
antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți
pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul,
în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență
persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau
v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
– Animalele de companie nu transmit
coronavirus.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…