Select your Top Menu from wp menus

Nereguli în procesul electoral la Orhei

Observatorii Promo-LEX au constatat cateva abateri de la normele electorale la Orhei, printre acestea se numara agitatia electorala si sigilarea necorespunzatoare a urnelor. Potrivit raportului Promo-LEX în secţiile de votare din Sediul administrativ al Fabricii de Vinuri din Orhei şi în satul Zoкile au existat probleme cu sigilarea urnelor. Totodată în preajma uneia din cele două secţii de vot din Peresecina a fost depistată agitaţia electorală – lucru interzis în ziua alegerilor
Şeful Efortului de Monitorizare Promo-LEX, Pavel Postică, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că au fost observate patru cazuri de transportare organizată a alegătorilor, în mai multe raioane ale ţării. Aceste cazuri au avut loc la Rezina, la Cimişlia, la Anenii Noi (unde trei autocare şi un microbuz cu alegători au fost depistate la Varniţa), la Străşeni şi la Criuleni.
Informaţiile prezentate de Promo-LEX au fost adunate din 700 de secţii de votare din întreaga ţară. Cele mai grave încălcări care afectează procesul electoral sunt intimidarea alegătorilor şi cumpărarea voturilor, dar şi amplasarea agitaţiei electorale în apropiere de secţiile de votare. Astfel, în 1,6% din secţiile de votare (adică 7-10 secţii din cele 700 monitorizate) observatorii au sesizat cazuri în care alegătorilor li se propun bani sau alte remunerări pentru a vota pentru un anumit partid. Totodată, în 2% din secţii s-a intimidarea sau influenţarea psihologică a alegătorilor.