Categories: SocialȘtiri

Nereguli economice la MAI, constatate de Curtea de Conturi

În cadrul unui raport de audit efectuat de Curtea de Conturi la Ministerul Afacerilor Interne, s-a depistat că 137 de apartamente proprietate publică a statului au fost privatizate fără permisiuneaministerului, iar o parte dintre acestea sunt întreţinute din banii instituţiei. Aceste date au fost oferite luni, 7 mai, în cadrul prezentării raportului de audit al Curții de Conturi.
În raport se mai arată că mai multe nereguli au fost descoperite și la Academia „Ștefan cel Mare” din subordinea ministerului, care nu a fost acreditată, iar pe lângă Academie a fost creată ilegal Universitatea de Cultură. Cheltuielile pentru Academie (de 29,9 mil.lei), precum și cele ale Clubului Sportiv Central „Dinamo” (de 7,9 mil.lei) au fost divizate incorrect, iar restituirea banilor în bugetul de Stat pentru instruirea militarilor nici nu a fost monitorizată.
La balanţa MAI s-au găsit  înregistrate construcţii nefinisate din anii 2005-2007 cu gradul de finisare mai mare de 70% şi valoarea de 25,3 mil.lei. Nefinalizarea acestora condiţionează riscul ca unele imobile să se deterioreze, ceea ce denotă situaţiile de nevalorificare eficientă a banilor publici. Mai multe corpuri confiscate în perioada anilor 1992-2007 au fost găsite în casa aparatului central al MAI, fără a fi transmise organelor fiscale, inclusiv valută (euro, dolari SUA), obiecte preţioase etc.
Bilanţurile contabile ale instituţiilor din subordine nu exprimă situaţia reală a activelor, datorită faptului că Comisia centrală de casare a bunurilor uzate, raportate la mijloacele fixe, a MAI n-a activat regulamentar.
Pe parcursul efectuării auditului, s-au întreprins măsuri de lichidare a lacunelor: afost majorată valoarea de bilanţ a bunurilor primite cu titlu de ajutor umanitar; s-a restabilit în evidenţa contabilă datoria debitoare în sumă de 120 mii lei a Direcţiei Medicale a MAI, iar surplusurile de bunuri în sumă de 74,3 mii lei şi programa „Evidenţa contabilă Soft” cu valoarea de 30,0 mii lei au fost incluse în evidenţa contabilă.

Instituțiile de stat, supuse auditului, urmează să implementeze recomandările Curții de Conturi și să informeze instituția supremă de audit public extern în termen de 6 luni din momentul publicării raportului.

sursa: politik.md

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago