Select your Top Menu from wp menus

Nereguli de milioane si cumatrism la Banca de Economii, raport CC

Nereguli la Banca de Economii care au prejudiciat statul cu milioane de lei. Potrivit unui raport al Curții de Conturi, banca al cărui acționar majoritar este statul, a gestionat defectuos patrimoniul luat în chirie și a plătit de două ori mai mult decât valoarea acestuia. Mai mult, raportul relevă faptul că proprietarii care au dat în chirie imobilul sunt rude cu persoane din conducerea băncii.

46 de euro lunar pentru un metru pătrat – anume atât costă unul din spațiile închiriate de Banca de Economii. Oficialii Curții de Conturi declară că prețul este de cel puțin de două ori mai mare decât pentru un spațiu asemănător din zona. Mai mult, conform raportului Curții, persoanele care au dat în chirie bBncii de Economii spațiul sunt în relație de rudenie cu membrii conducerii băncii, iar tranzacția s-a efecutuat fără a fi organizat vreun concurs.

Cel mai mult însă pe membrii Curții i-a uimit faptul că Banca a plătit chiria în avans pentru 3 ani și anume 24 de milioane de lei, sumă care ar putea fi distribuită pentru creditarea clienților băncii, fiind astfel ratat un profit de cca 9 mln de lei.

Oficialii din cadrul Băncii de Economii declară că tranzacția a fost legală iar oficiul luat în chirie era singurul spațiu din zonă care corespundea criteriilor. Explicațiile responsabililor băncii însă nu i-au mulțumit membrii Curții.

De menționat că statul deține 56 la sută din acțiunile Băncii de Economii. Raportul efectuat de Curtea de Conturi va fi remis organelor de anchetă.

sursa:tv7.md