Select your Top Menu from wp menus

Nepotism la primăria din Leova

Primăria oraşului Leova este condusă de un unchi şi nepotul acestuia. Unchiul este primar, iar nepotul deţine funcţia de viceprimar. Experţii afirmă că la conducerea unei instituţii publice nu trebuie să se regăsească neamuri, indiferent de gradul lor de rudenie, deoarece deciziile luate aici ar putea să nu  fie transparente şi corecte.

Acum doi ani, Eugeniu Buraga a fost ales în calitate de primar al oraşului, iar acesta l-a propus în funcţia de viceprimar al urbei pe Iurie Stolearenco, fiul surorii sale. Propunerea sa a fost votată de 12 consilieri locali din fracţiunea Partidului Comuniştilor (PCRM), partid din care face parte şi primarul, şi viceprimarul oraşului Leova.

Viceprimarul a fost votat de colegii de partid

„Ne-a surprins propunerea primarului, dar ne-am ales doar cu indignarea. Candidatul Stolearenco a fost ales de colegii săi de partid din consiliu. Cu cine să te lupţi, dacă ei deţin majoritatea? Consiliul orăşenesc este constituit din 23 de consilieri, dintre care 12 sunt de aceeaşi culoare ca şi conducerea. Eu consider că trebuiau propuşi mai mulţi candidaţi pentru această funcţie, ca să avem de unde alege”, afirmă Valeriu Mercuşev, consilier orăşenesc Leova din partea Partidului Liberal Democrat dim Moldova (PLDM).

Primarul oraşului Leova: „Viceprimarul e băiat deştept”

Pe de altă parte, primarul de Leova Eugen Buraga menţionează că l-a propus pe nepotul său în funcţia de viceprimar, deoarece acesta este băiat deştept şi ascultător. „Nu o spun doar din simplul fapt că îi sunt unchi, dar chiar este un băiat deştept. A lucrat jurist la Casa de Asigurări Sociale. De ce să nu-l promovez? Cum la Chişinău lui Mihai Ghimpu i se permite să-şi laude nepotul, dar la Leova nu se poate?”, ne-a întrebat primarul.

Conflict de interese?

Adela Griciuc, şefa Direcţiei control şi interese personale din cadrul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), afirmă că în primăria din Leova nu este vorba de un conflict de interese, deoarece legea interzice ca un funcţionar public să se afle în subordinea nemijlocită a unei rude directe (părinte, frate, soră, fiu, fiică) sau a unei rude prin afinitate (soţ/soţie, părinte, frate şi soră a soţului/soţiei) în cadrul aceleiaşi autorităţi publice. Aceeaşi prohibiţie se aplică şi în situaţia în care conducătorul superior al funcţionarului public are calitatea de persoană ce exercită funcţie de demnitate publică (Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public). Prin urmare, cazul unchiului şi nepotului, care sunt rude de gradul doi, nu este specificat în legislaţie.

Expert: „Nepotismul încalcă regula bunului-simţ”

„Chiar dacă nu sunt prevederi legislative care să interzică rudele de gradul doi în funcţii publice de conducere, eu cred că în cazul respectiv trebuie să fie respectată regula bunului-simţ. Este de la sine înţeles că primarul, care este unchiul viceprimarului, îşi va favoriza nepotul în diferite circumstanţe. Primăria nu poate deveni o afacere de familie, acolo se decide soarta întregii comunităţi. Până la urmă, viceprimarul este persoana care îndeplineşte sarcinile puse de primar, iar aici transparenţa şi corectitudinea trebuie să prevaleze”, susţine Iana Spinei, expertă „Transparency International-Moldova”.

Potrivit Legii privind administraţia publică locală, consiliul local, la propunerea primarului, decide instituirea funcţiei de viceprimar. Viceprimarii exercită atribuţiile stabilite de primar şi poartă răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Nepot medaliat de unchi, în memoria altui unchi

Primarul oraşului Leova susţine că s-a inspirat, în promovarea nepotului, de la politicianul Mihai Ghimpu. Recent, preşedintele Partidului Liberal a demonstrat public cât de mult îl apreciază pe nepotul său, primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă. La 18 iunie curent, liderul PL i-a înmânat lui Dorin Chirtoacă medalia „Gheorghe Ghimpu”, fratele şi respectiv unchiul celor doi, pentru faptul că un monument al victimelor regimului totalitar comunist urmează a fi instalat în faţa Gării Chişinău. „A trebuit să treacă 23 de ani ca să vină nepotul lui Gheorghe Ghimpu să ridice monumentul. Altcineva nu s-a găsit. Iată de ce, înainte de dezvelirea monumentului, în ziua prezentării raportului, îi voi atârna primarului general medalia „Gheorghe Ghimpu”, a declarat atunci Mihai Ghimpu.

Notă: Dicţionarul Explicativ al Limbii Române explică noţiunea de nepotism ca fiind o promovare prin protecţia rudelor şi a prietenilor influenţi (faptul de a uza de autoritatea sau de influenţa personală în favoarea rudelor sau a prietenilor).

sursa: moldovacurata.md


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/nepotism-la-primaria-din-leova/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19