Publicaţia Kommersant relatează despre conflictul între Rusia, pe de o parte şi Uraina şi Republica Moldova , pe de altă parte făcut public la începutul săptămânii . În cadrul unei mese rotunde ajutorul ministrului rus al apărării, generalul Valerii Evnevici a acuzat ţara noastră şi Ucraina că nu permit transportarea pe calea aerului a încărcăturilor destintate trupelor ruse din regiunea separatistă transnistreană. Acest fapt ar influnenţa negativ activitatea cotidiană a trupelor respective. Ministerul de Externe de la Chişinău a respins aceste acuzaţii, iar ministrul Vitalie Marinuţă a declarat pentru Kommersant că afirmaţiile generalului rus , nu corespund realităţii. Potrivit lui Marinţuă aceste declaraţii urmăresc tensionarea relaţiilor şi denigrarea imaginei Ucrainei, care deţine preşedenţia OSCE şi încercă să soluţioneze conflictul transnistrean. Esenţa conflictului constă în dorinţa ruşilor de a folosi aeroportul militar din Tiraspol, însă această intenţie contravine intereselor Republicii Moldova, dar şi normelor internaţionale. Potrivit Kommersant , reprezentanţii Ministerului de Externe de la Chişinău au relatat că ruşilor li s-a propus utilizarea aeroportului din Chişinău, dar partea rusească nu a acceptat această propunere.Rusia a semnat în anul 1999 , în cadrul summitr-ului OSCE la Istambul un tratat prin care se obliga să retragă complet trupele sale din regiunea separatistă transnistreană până la sfîşitul 2002. Până în prezent Rusia nu şi-a îndeplinit această obligaţie.Constituţia Republicii Moldova interzice staţionarea de trupe străine pe teritoriul ţării noastre.
Astăzi Ministerul Apărării de la Chişinău a emis un comunicat în care spune că Rusia va examina posibilitatea retragerii tehnicii blindate de la posturile din Zona de Securitate, după ce Ministrul Apărării în exerciţiu, Vitalie Marinuţa, a făcut o propunere în acest sens omologului său rus, Serghei Şoigu. Potrivit sursei citate Ministrul Apărării în exerciţiu, Vitalie Marinuţa, participă la lucrările conferinţei internaţionale „Aspectele militare şi politice ale securităţii europene”, care se desfăşoară în perioada 22-24 mai curent, în capitala Federaţiei Ruse, oraşul Moscova
Amintim că în toamna anului trecut un avion militar rusesc a aterizat pe aeroportul din Tiraspol după o escală la Chişinău. Atunci se relata că avionul urma să evacueze din regiune 8 elicoptere vechi, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Anterior Oazu Nantoi, specialist în chestiunea transnistreană declara că pentru evacuarea a celor opt elicoptere din regiune este mult mai logic, rapid si ieftin să se facă pe calea ferată. „Fără a investi bani în reparaţia pistei şi restabilirea întregii infrastructuri”, spunea expertul citat de Adevărul.
În opinia lui Nantoi, în realitate, aerodromul militar de la Tiraspol este reparat nu pentru o singură decolare”.
Tot toamna trecută preşedintele Comitetului Dumei de stat a Federaţiei Ruse pentru proprietate, coordonatorul grupului parlamentar interfractional pentru interacţiunea cu Sovietul Suprem al Transnistriei, Serghei Gavrilov a dcarat că Rusia va aloca Transnistriei în 2013, pentru realizarea unui șir de proiecte, aproximativ 3 miliarde de ruble ruseşti su cca 96 de mln de dolari SUA .Totodată se examinează și chestiunea privind restabilirea escadronului de elicoptere în componența contingentului rus al Forţelor pacificatoare comune.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…