„Procurorii acum mai au o pistă pertinentă, care reiese din (auto)denunțul lui Platon (de rînd cu nota lui Reidman din 2005), dar și o mare rezistență instituțională de a nu observa acest (auto)denunţ. Dar el poate fi deznodămîntul celor întîmplate! Cel puțin a unei părți din această mare epopee”, a comentat economistul într-un articol pe blogulsău.
Referindu-se la reținerea recentă a fostului viceguvernator al BNM Emma Tăbîrță și a celor doi șefi de direcții din cadrul instituției, pentru presupusa implicare în spălări de bani, Negruța a sugerat că motivul invocat este absurd.
”Din lecturarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor se poate ușor de concluzionat că primii care trebuiau să fie reținuți sînt … chiar ofițerii CNA, responsabili de monitorizarea tranzacțiilor dubioase și împuterniciți de Lege cu acțiuni prompte din partea acestora. De rînd, poate, și cu angajați bancari. Și important: cu mulți ani înainte. Motive au fost suficiente. Nu și pentru instituțiile captive”.
Potrivit fostului ministru, cei trei funcționari reținuți ar trebui să răspundă mai curînd la întrebările procurorilor legate de dezastrul bancar din Republica Moldova, cauzat de ilegalitățile din perioada ianuarie – august 2012. Anume, datele despre această perioadă au fost excluse de BNM din informația pusă la dispoziția companiei „Kroll” pentru elaborarea primului raport, mai spune Negruța.
sursa: noi.md
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…