Negocierile pentru crearea unei coaliţii au ajuns în impas, la aproape trei săptămâni de la demiterea guvernului printr-o moţiune a stângii pro-ruse votate şi de democraţi. Marian Lupu lasă de înţeles că nu mai are rost să se conteze pe participarea PLDM la negocieri. Liderul comuniştilor Vladimir Voronin sugerează că ar putea participa doar la o coaliţie de stânga, cu PD şi PSRM. Iar socialiştii, la rândul lor, spun răspicat că nu-i interesează decât alegerile anticipate.
După demiterea guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ, Marian Lupu vorbise cu încredere despre două săptămâni care ar fi suficiente pentru crearea unei noi majorităţi, identificarea unui nou premier şi formarea noului cabinet. La expirarea acestora, liderul democrat nu mai pomeneşte despre o coaliţie exclusiv „pro-europeană” şi spune că PLDM nici nu va mai fi invitat, ca partid, la negocieri, ci se va discuta doar cu anumiţi deputaţi.
Alternativa ar fi cooptarea la guvernare a forţelor parlamentare de stânga, de exemplu a comuniştilor. Numai că nici această coaliţie nu va putea fi cel mai probabil creată. Dacă până acum rezervele veneau mai mult dinspre liberali şi Iurie Leancă, care spuseseră că nu vor accepta să se afle într-o coaliţie cu PCRM, acum şi comuniştii nu mai par atât de hotărâţi să acceadă la guvernare în orice condiţii. Liderul comunist, Vladimir Voronin, spune că o coaliţie de stânga, cu democraţii şi socialiştii, ar fi cea mai la îndemână. Socialiştii, pe de altă parte, spun că singura soluţie ar fi alegerile anticipate.
Jurnalistul şi analistul politic Anatolie Golea trage linie şi spune:
„Eu cred că politicienii nu au şi nu au avut o soluţie atunci când au demis guvernul. Democraţii au mizat că se vor face presiuni asupra PLDM, că deputaţii PLDM sunt şantajabili şi se va reuşi. Or, vedem că nu prea se reuşeşte. Se vorbeşte despre 4-5 deputaţi PLDM care ar putea vota împreună cu PD, PL şi ceilalţi, dar asta este prea puţin. Oricum vreo 10 nu se ajung şi s-a intrat în impas. Suntem într-o situaţie complicată, în plină iarnă fără guvern.”
„Deocamdată, vedem că PD face presiuni dure asupra membrilor PLDM, încearcă să-i atragă în viitoarea coaliţie. Pare-se că nu se reuşeşte. Şi în această stare de lucruri, PD încearcă să plaseze întreaga responsabilitate pe PLDM. Ceea ce nu e corect. PD este singurul responsabil. Pentru că opoziţia e opoziţie, iar PD a acordat vot de neîncredere propriului guvern.”
„S-a întâmplat între timp ceva şi la comunişti. Dacă acum o săptămână comunistul Artur Reşetnicov vorbea despre modernizarea europeană, au trecut câteva zile şi dl. Voronin nu mai admite o coaliţie cu cei de dreapta, dar spune că vrea doar o coaliţie de stânga. Ar putea fi o soluţie la care se gândeşte şi PD. Va spune că e nevoit s-o facă pentru binele ţării. Probabil se pregăteşte opinia publică pentru acest lucru.”
Întrebarea este dacă vor profita socialiştii – partidul cu cele mai multe mandate în parlament, dar aflat la polul opus al eșichierului pe care se plasează partidele aflate până acum în coaliţie – de această şansă pentru a intra la guvernare? Anatolie Golea se declară sceptic.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…