Select your Top Menu from wp menus

Negocierile cu comuniștii au demarat. Mihai Ghimpu: „PL nu mai are ce ceda!”

Ceea ce cu o lună în urmă părea absurd, s-a întâmplat marți în politica moldovenească. Marţi a avut loc prima rundă de negocieri pentru crearea majorității parlamentare între două partide pro-europene (PLDM și PDM) cu Partidul Comuniștilor.

Liberalii nu au participat la negocierile cu PCRM. „Partidul Liberal nu se va așeza la masa de negocieri cu descendenții lui Stalin, Beria și Troțki”, a comentat deputatul PL, Valeriu Munteanu.

PLDM și PD au invitat comuniștii la negocieri după ce PL a insistat ca funcția de șef al statului să fie partajată politic tot așa cum s-a convenit partajarea funcțiilor de premier și de președinte al Parlamentului. PD și PLDM au refuzat. Pentru a debloca negocierile, PL a cerut să i se ofere funcția de procuror general și a spus că vrea să aducă „un procuror din UE”. PLDM și PD au refuzat. Solicitarea PL „de a demara discuțiile cu privire la aderarea la NATO” a determinat PLDM și PD să îndepărteze PL de la masa de negocieri și să demareze discuțiile cu Partidul Comuniștilor condus de Vladimir Voronin.

„Scopul vieții” lui Vlad Filat – „un joc cu emoțiile”

Aceasta în condițiile în care, sloganul electoral al PLDM la alegerile parlamentare din 2009 era: „Moldova fără Voronin! Moldova fără comuniști!”. Într-o intervenție publică în ajunul scrutinului din 2009, liderul PLDM, Vlad Filat, explica: „Această acțiune – „Moldova fără Voronin! Moldova fără comuniști!” reprezintă un scop. Dacă vreți, spun chiar mai mult – e scopul vieții!”.

Marți, 13 ianuarie, Vlad Filat a spus că discuțiile cu PCRM sunt necesare. „Noi nu privim aceste discuţii ca pe nişte negocieri pentru crearea majorităţii parlamentare. Îmi pare rău că la aceste discuţii nu a participat şi Partidul Liberal. Dar trebuie să ne gândim că în 2016 trebuie să alegem preşedintele ţării şi trebuie să muncim în acest sens”, a menționat Filat. El a precizat că „este nevoit” să treacă peste unele declaraţii făcute anterior la adresa PCRM. „Nu suntem în faza în care să ne jucăm cu emoţiile. Trebuie să luăm decizii. Cei care vor să se joace cu emoţiile, să-şi asume această abordare. Ţara are nevoie de guvernare şi trebuie să ne asumăm responsabilitatea şi să luăm decizii, unele chiar destul de dificile, pentru a asigura procesul de guvernare. Aşa că în timpul care ne-a mai rămas ar trebui să ajungem la un compromis rezonabil”, a conchis Filat.

Marian Lupu: „Avem zile numărate..!”

La rândul său, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a dat asigurări că alianţa de guvernare va fi făcută cu comuniştii sau cu liberalii: „Nu mai avem timp și nu vom mai tolera să tragem mâţa de coadă! Noi avem zile numărate şi trebuie să asigurăm în aceste zile guvernarea, pentru transformările şi modernizarea ţării, pentru implementarea Acordului de asociere cu UE”, a menționat liderul democrat. El a spus că săptămâna aceasta va avea loc şedinţa Parlamentului şi vor fi alese organele de conducere ale Legislativului. Lupu a apreciat că dialogul început marţi cu comuniştii „este unul constructiv” și a spus că nu este supărat pe jignirile publice aduse anterior de liderul PCRM, Vladimir Voronin.

PL renunță la revizuirea statutului de neutralitate

„Faptul că au pornit discuţia cu PCRM nu afectează dorinţa noastră de a avea o guvernare democratică. Aceea că ei discută cu PCRM ne îngrijorează, însă nu ne sperie”, a spus liderul PL, Mihai Ghimpu. „ Noi nu mai avem ce ceda, pentru că am cedat deja tot, chiar şi ceea ce ţine de revizuirea statutului de neutralitate. Ei (liderii PLDM și PDM – n.n.) nu merg cu picioarele pe pământ! Noi insistăm ca funcţia de procuror general să fie atribuită unui procuror „importat”. Dacă noi nu putem face faţă luptei cu corupţia, să vină cineva din exterior să ne ajute! O să insistăm pe depolitizarea instituţiilor de forţă!”, a menționat liderul liberal.

El susține că PDM şi PLDM încearcă realmente „să împingă Partidul Liberal în opoziţie”. Analiștii politici sunt, însă, de altă părere. Potrivit publicistului Petru Bogatu, „PLDM şi PD ar suferi o dureroasă înfrângere morală, dacă ar accepta să constituie cu PCRM, şi nu cu PL, o nouă majoritate parlamentară. Electoratul lor, în cea mai mare parte, nu este pregătit pentru acest viraj politic. În aceste condiţii, liberal-democraţii şi democraţii, pentru binele ţării, ar trebui să fie pregătiţi să facă nişte concesii mai generoase liberalilor. În democraţiile avansate, partidele mari cedează, adesea, pentru a le împăca pe cele mici”, susține Bogatu.

PCRM folosit ca unealtă de presiune asupra PL?

Jurnalistul moldovean Ion Terguță crede că Partidul Comuniştilor este folosit de PLDM şi PD ca sperietoare, pentru a-i determina pe liberali să fie mai flexibili. „Este mai degrabă un joc al nervilor aici decât o probabilitate ca să existe o coaliţie cu PCRM. Nu cred că PLDM va risca atât de mult încât să facă o coaliţie cu comuniştii”.

Analistul politic Sergiu Afanasiu susține, însă, că „Partidul Comuniştilor nu este folosit pe post de sperietoare”. Potrivit lui, „atât comuniştii, cât şi ceilalţi participanţi la negocieri urmăresc interese politice şi economice, iar cetățenii sunt martorii unei abureli naţionale”.

România așteaptă cu interes

La rândul său, comunitatea internațională, în special România, încurajează autoritățile Republicii Moldova să soluționeze rapid noua criză politică. „Finalizarea demersurilor pentru crearea unui nou guvern este cel mai important lucru pentru parcursul european al Republicii Moldova”, a declarat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu. „Așteptăm cu interes finalizarea acestui proces – instalarea noului guvern pro-european de la Chişinău şi continuarea procesului de reformă, în conformitate cu standardele europene. Moldova este statul cu cele mai mari performanțe în cadrul Parteneriatului Estic, în ceea ce privește procesul de apropiere de Uniunea Europeană”, a afirmat ministrul român.

 

sursa: dw.de


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/negocierile-cu-comunistii-au-demarat-mihai-ghimpu-pl-nu-mai-are-ce-ceda/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19