Daca averile miliardarilor vor continua sa creasca in acelasi ritm ca pana acum, am putea avea primul „trilionar” undeva in urmatorii 25 de ani, iar tabloul social in care acest eveniment se va produce este unul ingrijorator, potrivit unui raport recent al OxFam International.
Calculele organizatiei caritabile conduc la un rezultat similar cu estimarile facute in ultimul timp de mai multi analisti.
OxFam a emis la inceputul saptamanii un avertisment cu privire la cresterea inegalitatii la nivel global si sustine ca super-bogatii lumii sunt responsabili partial pentru acest fenomen, scrie Fortune, citata de Ziare.com.
Raportul a fost publicat inainte de Forumul Economic Mondial, reuniunea anuala a liderilor politici si a oamenilor de afaceri de la Davos, Elvetia, si subliniaza cat de concentrata a devenit bogatia. In ultimii 25 de ani, cei mai bogati oameni din lume, acel 1%, au acumulat mai multa avutie decat 50% din populatia cea mai saraca a globului.
Citeste mai mult: 8 miliardari au bani cat jumatate dintre saracii lumii
Averile bogatilor au sporit cu 11% pe an din 2009, o rata de crestere mult mai ridicata decat cea a economiilor obisnuite. Daca acest ritm se va mentine, in urmatorul sfert de veac va fi creata prima avere de cel putin 1.000 de miliarde de dolari, concluzioneaza autorii raportului.
Bill Gates este in prezent cel mai bogat om din lume, cu o avere neta de 80 de miliarde de dolari. Averea sa a crescut cu 50%, adica cu 25 de miliarde de dolari, de cand a parasit Microsoft, in 2006, chiar si cu donatiile facute prin intermediul fundatiei sale filantropice.
Insa primul care va depasi pragul de 1.000.000.000.000 de dolari nu va fi neaparat Gates, care este preocupat mai ales de actiuni caritabile, considera analistul Bob Lord, citat de Business Insider. De fapt, probabil ca nu va fi el, ci mai degraba cineva cu o mentalitate de Rockefeller.
Cel care va face ca averile de ordinul miliardelor de dolari de astazi sa paleasca in comparatie cu sumele din conturile sale va fi un inventator care va crea ceva nemaivazut, iar creatia sa va produce o bogatie fara precedent pentru acea persoana, cred analistii.
Lord avanseaza la randul sau un interval de 20-30 de ani pentru atingerea acestui moment de referinta in istoria omenirii.
Potrivit lui Sam Altman, presedintele incubatorului pentru start-up-uri Y Combinator din Silicon Valley, trebuie sa fim pregatiti pentru o lume in care exista acesti oameni extrem de bogati, chiar daca „va parea mereu extrem de nedrept”.
Pentru ca societatea sa mearga inainte trebuie sa permitem ca acest lucru sa se intample, sustine Altman.
Pe de alta parte, OxFam atrage atentia ca exacerbarea inegalitatii este o amenintare la adresa stabilitatii sociale si alimenteaza populismul care afecteaza in prezent unele zone ale lumii.
In plus, concentrarea avutiei este perpetuata in mod activ de catre unii dintre acesti super-bogati prin eludarea de la plata taxelor si a impozitelor, prin cumpararea de influenta politica si prin beneficiile pe care le obtin de pe urma atitudinii de „venerare a actionarilor” din cadrul corporatiilor.
In acest context, OxFam propune crearea unei economii care sa se adrezeze celor 99%, prin masuri care includ impozite mai mari pentru bogati si abolirea privilegiile lor „injuste”.