NATO a luat miercuri în unanimitate decizia de a trimite experţi în Republica Moldova pentru a reforma si moderniza armata. Secretarul general NATO Jens Stoltenberg a anunțat în cadrul întâlnirii miniștrilor apărării din țările NATO:
„Am aprobat un pachet de măsuri pentru a ajuta Moldova să-și consolideze capacitatea de apărare și instituțiile de securitate.”
Tot NATO va mijloci Moldovei relaţii cu ţările furnizoare de armament. Chiar daca detaliile nu sunt inca limpezi, NATO nu va oferi in mod direct armament sau fonduri, ci mai degraba sprijin tehnic, antrenamente si cursuri, astfel incat armata Moldovei sa ajunga la standarde europene, a spus Jens Stoltenberg:
„Vom ajuta armata Moldovei să se modernizeze, vom oferi sprijin și antrenament, cursuri. Laasta folosesc asemenea pachete de măsuri, tocmai pentru ca noi să putem lucra cu parteneri cum e Moldova, pentru a-i ajuta să-și modernizeze capacitatea de apărare.”
Neliniștiți de toate acțiunile Rusiei și, cum a spus Secretarul General NATO Jens Stoltenberg de „amenințările nucleare și amenințările hibride”, NATO a mai anuntat și sporirea numărului trupele din forța de reacție rapidă a NATO, capabilă să intervină în scurt timp pe sol, aer și apă de la de la 13.000 la 40.000 de oameni.
NATO a mai decis crearea a 6 mici cartiere generale, centre de comanda locale, fiecare de circa 40 de oameni, în 6 țări, aceleași care au acceptat deja să găzduiască armament greu american pe teritoriul lor (țările baltice,). Mai multe asemenea centre vor fi create pe viitor.
Intrebat dacă instabilitatea politică de la Chișinău nu ar putea afecta implementarea propuselor măsuri de modernizarea a armatei Moldovei Stoltenberg a spus:
„Intregul scop al acestor măsuri este de a ajuta Moldova în domeniul militar, astfel încât forțele sale armate să fie mai performante iar Moldova să se poată apăra singură și să rămână o țară stabilă și democratică. Nu e nevoie să ne lansăm în speculații despre ce s-ar întâmpla dacă nu implementăm pachetul de măsuri. Tocmai m-am întâlnit cu reprezentanți ai guvernului moldovean și vom continua să lucrăm îndeaproape cu ei.”
Secretarul general NATO a mai spus că agresiunea rusească în Ucraina obligă țările Alianței să își întărească capacitatea de apărare.
In întâlnirea separată pe care a avut-o cu ministrul apărării din Moldova Viorel Cibotaru, secretarul general NATO Jens Stoltenberg a mai subliniat că Alianța respectă suveranitatea, integritatea teritorială și independența politică a Republicii Moldova. El a mulțumit pentru participarea militarilor moldoveni la operațiunea condusă de NATO în Kosovo.
sursa: europalibera.org