Select your Top Menu from wp menus

Muntele Athos din Grecia ar putea să devină proprietate al Rusiei

Sfântul Munte ar putea intra în sfera de influenţă a Rusiei. Comunitatea de la Athos e iritată că Atena îi taxează proprietăţile. Aceasta este pe punctul de a rupe relaţiile cu statul grec din cauza conflictului generat de noile măsuri anticriză ale guvernului elen adoptate în urmă cu câteva luni, care includ taxarea proprietăţilor imobiliare monastice din afara peninsulei Athos.
Potrivit Agerpres, într-o reuniune a Legislativului Athosului, la care au participat stareţi şi reprezentanţi ai celor 20 de mănăstiri, s-a dat Atenei un ultimatum până pe 15 mai, când se aşteaptă formarea unui nou guvern. Dacă acesta nu va renunţa la măsurile fiscale, Athosul se va declara „sub persecuţie”, va rupe complet relaţiile cu Grecia şi va cere sprijinul ţărilor slave, în special cu Rusia.

Totodată Rusia încearcă în ultima perioadă să-şi sporească influenţa la Athos, profitând de disensiunile cu Grecia. Recent, Patriarhul Kiril a cerut vehement justiţiei elene eliberarea egumenului Efrem de la Vatopedu, arestat pentru presupuse afaceri cu terenuri. Chinotita a atras atenţia că proprietăţile imobiliare reprezintă o sursă vitală de venit pentru întreţinerea mănăstirilor şi primirea miilor de pelerini.

Atena i-a interzis lui Putin să viziteze Sfântul Munte în Săptămâna Mare.

sursa: trm.md