Select your Top Menu from wp menus

Moscova reduce prețul la livrările sale de gaze pentru Republica Moldova, chiar înainte de alegeri

Compania rusă de gaze Gazprom a redus cu 45 de dolari pe mia de metri cubi prețul la livrările sale de gaze pentru Republica Moldova pe anul viitor, conform actului adițional semnat marți, la Chișinău, de vicepreședintele concernului energetic rus, Aleksandr Medvedev, și vicepremierul moldovean Adrian Candu, ministru al economiei, relatează media de peste Prut.

Astfel, Republica Moldova va importa anul viitor gaze rusești la prețul de 332 de dolari mia metri cubi, relevă Ria Novosti.

Vicepreședintele Gazprom a venit special la Chișinău pentru a semna prelungirea contractelor de furnizare a gazelor pentru Republica Moldova pe 2015 și privind tranzitul de gaze rusești pe teritoriul republicii pentru această perioadă.

Este pentru prima oară în ultimii ani când semnarea contractului respectiv are loc înainte de sfârșitul lunii noiembrie.

Ministrul moldovean al economiei declarase anterior că se așteaptă ‘la surprize plăcute’ din partea concernului rus. ‘…Am anunțat că este posibilă o reducere de 5-6 dolari (la mia de metri cubi) a prețului la gazele livrate, dar s-ar putea să avem și surprize mai bune în acest sens’, afirmase Candu, într-o declarație făcută la sfârșitul lunii octombrie, potrivit Mold-street.com.

Republica Moldova, unde vor avea loc alegeri parlamentare la 30 noiembrie, cărora le este atribuită o importanță geopolitică de mulți observatori, plătește în prezent 370 de dolari pe mia metri cubi de gaze. Ea importă anual circa 3 miliarde metri cubi de gaze din care consumă doar 1 miliard, restul fiind destinat regiunii transnistrene.

‘Rusia lucrează tare și lucrează inteligent’, a declarat experta germană Anneli Ute Gabanyi, într-un interviu pentru Europa Liberă. ‘Riscul este foarte mare ca politica Republicii Moldova să fie direcționată într-o zonă sau alta cu consecințe destul de grave și importante’ după alegerile din 30 noiembrie, a afirmat ea.

sursa:agerpres.ro


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/moscova-reduce-pretul-la-livrarile-sale-de-gaze-pentru-republica-moldova-chiar-inainte-de-alegeri/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19