Select your Top Menu from wp menus

Moscova reacționează la inițiativa Chișinăului la ONU privind trupele ruse din Transnistria

Ambasadorul Moldovei la Moscova, Andrei Negruţă, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, în legătură cu iniţiativa Chişinăului la ONU cu privire la retragerea trupelor ruse din Transnistria. Moscova a calificat acțiunile Chișinăului ca fiind „provocatoare”, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe rus, Moscova a examinat această măsură a Chișinăului, ”care ignoră adevăratele motive ale prezenţei contingentului rus limitat în zona râului Nistru, drept o nouă acţiune dintr-un lanţ de acţiuni recente şi ostile ale unor politicieni de la Chişinău care nu vor o îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale”.

„Cei care iniţiază asemenea acţiuni, care nu corespund aspiraţiilor unei părţi semnificative a cetăţenilor Republicii Moldova, trebuie să înţeleagă că ele vor avea un efect negativ inevitabil, atât asupra cooperării bilaterale, cât şi asupra procesului de soluţionare a crizei din Transnistria”, se arată în comunicat.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declarația privind retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării pe 21 iulie curent. În Declarația adoptată de Parlament se precizează că staționarea continuă a trupelor Federației Ruse și întărirea prezenței militare a acestora în partea de est a țării constituie încălcări ale prevederilor constituționale, în special privind independența, suveranitatea, integritatea teritorială și neutralitatea permanentă ale Republicii Moldova, precum și ale dreptului internațional.

De asemenea, s-a făcut apel către Federația Rusă să reia şi să finalizeze procesul de retragere a trupelor sale, precum și să-și retragă munițiile, armele și echipamentul militar de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu principiile relevante ale dreptului internațional și angajamentele sale internaționale.

În virtutea acestor prevederi, prin intermediul unei scrisori adresate Secretarului General al ONU, Guvernul Republicii Moldova a inițiat procedura de înscriere în agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale a ONU a unui punct întitulat „Retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”. La începutul sesiunii anuale din luna septembrie, Adunarea Generală a ONU ,va examina cererile statelor membre, inclusiv a Republicii Moldova și va decide care dintre punctele propuse de către țările direct interesate vor fi înscrise în agenda sesiunii a 72-a și care vor fi amânate pentru sesiunile viitoare.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/moscova-reactioneaza-la-initiativa-chisinaului-la-onu-privind-trupele-ruse-din-transnistria/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19