Select your Top Menu from wp menus

Mormintele și operele comemorative de război vor fi protejate prin lege

Mormintele și operele comemorative de război vor fi protejate prin lege, iar registrul acestora va fi ținut de Agenția Națională pentru Cultul Eroilor, potrivit proiectului de lege privind mormintele și operele comemorative de război, aprobat astăzi de Guvern, informează MOLDPRES.

Proiectul este elaborat în corespundere cu practicile europene și internaționale în acest domeniu și în corespundere cu obligațiile internaționale asumate de Republica Moldova prin ratificarea Convențiilor de la Geneva privind protecția victimelor de război din 12 august 1949.

Scopul proiectului legii este reglementarea regimului juridic al mormintelor militare și al operelor edificate în comemorarea celor căzuți în războaie, victimelor conflictelor militare sau întru comemorarea evenimentelor legate de aceste conflicte. Proiectul introduce, respectiv, în circuitul juridic noțiunea de mormînt de război și de operă comemorativă de război. Mormintele ostașilor străini situate pe teritoriul Republicii Moldova vor avea același regim ca și mormintele cetățenilor țării noastre.

Documentul reglementează activități ca identificarea, înregistrarea, înființarea, întreținerea, păstrarea și asigurarea securității mormintelor și operelor comemorative, atribuțiile, obligațiile în acest sens ale autorităților administrației publice centrale și locale. Întru organizarea în plan național a acestor activități, precum și organizarea manifestațiilor legate de comemorarea celor căzuți pe cîmpurile de luptă, victimelor Primului Război Mondial și celui de-al doilea Război Mondial, luptelor de pe Nistru va fi creată Agenția Națională pentru Cultul Eroilor, care se va afla în subordinea Ministerului Apărării.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/mormintele-si-operele-comemorative-de-razboi-vor-fi-protejate-prin-lege/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19