Legea privind moratoriul asupra controlului de stat, adoptată pe 4 martie a intrat în vigoare începând cu 1 aprilie. Legea instituie moratoriu, pentru o perioadă de 3 luni, asupra controlului de stat, inclusiv fiscal, financiar, controlul privind calitatea produselor/serviciilor, respectarea parametrilor tehnologici şi normelor de protecţie a muncii şi sanitare, transmite IPN.
Moratoriul vizează, atât controalele planificate, cât şi cele inopinate, efectuate la faţa locului, la sediile, locurile de desfăşurare a activităţii sau de aflare a bunurilor persoanelor, care desfăşoară activitate de întreprinzător, de către organele abilitate cu dreptul de a iniţia controale în baza prevederilor Legii privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător, Codului fiscal, Legii privind piaţa de capital, Legii cu privire la activitatea Poliţiei şi statutului poliţistului, precum şi ale altor acte, care reglementează controlul de stat.
Totodată Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, reaminteşte că Lege nominalizată stipulează că moratoriul nu se va aplica asupra controlului efectuat în cadrul urmăririi penale, controalelor efectuate de BNM, Curtea de Conturi şi Comisia Naţională a Pieţei financiare, în privinţa persoanelor fizice şi juridice care desfăşoară activitate de asigurare.
Nu au fost suspendate controalele, efectuate de către organele responsabile de gestionarea sistemului public de asigurări sociale, în limita strict necesară şi în scopul verificării autenticităţii actelor ce confirmă stagiul de cotizare şi venitul asigurat, în temeiul cererii persoanelor care au solicitat stabilirea sau modificarea cuantumului pensiei. De asemenea, controalele rămân în vigoare, atunci când persoanelor fizice şi juridice vor depune cereri privind eliberarea sau prelungirea licenţelor, autorizaţiilor, certificatelor şi a altor acte permisive.
Se va da curs controalelor, iniţiate la cererea consumatorilor, de către organele abilitate cu funcţii de protecţie a drepturilor acestora, în cazul prezentării informaţiilor veridice despre încălcarea legislaţiei. Controale pot fi efectuate pentru concretizarea cuantumului creanţelor statului, în cadrul procesului de insolvabilitate sau de lichidare a persoanelor fizice sau juridice care desfăşoară activitate de întreprinzător, în legătură cu restituirea impozitelor şi altor plăţi în bugetul public naţional, precum şi cele în domeniul supravegherii de stat a sănătăţii publice şi respectării normelor antiincendiare.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…