Select your Top Menu from wp menus

Moldovenii sunt cea mai unită comunitate din Kazahstan

Astăzi, în Kazahstan, oficial, trăiesc 21.000 de moldoveni, iar neoficial sînt circa 40.000 de mii. Motivele pentru care au ales ţinuturile Kazahstanului sunt pe cât de multe, pe atât de variate. În prezent, în regiunea Aktubinsk sunt cunoscute două sate al căror nume este destul de moldovenesc, unul – Basarabka şi altul – Moldovanka.

Deportările şi migraţia sunt două din motivele principale pentru care numărul moldovenilor aflaţi în Kazahstan este foarte mare. Deportaţii munceau la stat, forţaţi, nu aveau nici un drept. Trăiau în bărăci cu paturi de scânduri, suprapuse. Foarte mulţi nu au rezistat şi au murit. Datorită poporului kazah, care îi luau prin case şi-i îmbrăcau, îi hrăneau, mulţi dintre aceştia au supravieţuit.

Recent a fost înfiinţată Societatea moldovenilor din Kazahstan. Acum se deschide o filială a acesteia în regiunea Zhezkazgan, unde se află cea mai mare exploatare de cupru, a doua se deschide în Almata şi mai este o filială la Pavlodar. Societatea îşi propune să ridice un monument în memoria moldovenilor deportaţi în Kazahstan.

Pe 1 mai e Ziua Popoarelor din Kazahstan. Toate popoarele sărbătoresc identitatea, cultura lor. Ultima oară au ieşit 40 de moldoveni în costume naţionale, în stradă.

Tradiţiile rămân implantate în inimile moldovenilor fiind chiar deportaţi. Întotdeauna au brînză de oi, brînză de burduf, mămăligă etc. Sărbătorile religioase sînt marcate la biserica ortodoxă rusă, unde merg toţi ortodocşii, indiferent de etnie.

Dacă în Kazahstan cele mai numeroase comunităţi sunt ale nemţilor, ruşilor, ucrainenilor, a moldovenilor este cea mai unită.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/moldovenii-sunt-cea-mai-unita-comunitate-din-kazahstan/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19