Categories: ExterneSocialȘtiri

Moldovenii de peste hotare ar putea fi angajaţi în calitate de funcţionari

Cetăţenii moldoveni, stabiliţi cu traiul permanent în statele unde R. Moldova are misiuni diplomatice, ar putea fi angajaţi în calitate de funcţionari care nu deţin posturi diplomatice şi personal administrativ-tehnic şi de serviciu. Prevederile se conţin în cadrul unei iniţiative legislative de modificare şi completare a Legii cu privire la serviciul diplomatic, lansat de deputaţi liberali.

Autorii propun ca angajarea funcţionarilor care nu deţin posturi  diplomatice să se facă în bază de concurs. La concurs vor putea participa doar reprezentanţii diasporei, cetăţeni ai R. Moldova, stabiliţi cu traiul permanent în ţara unde activează misiunea diplomatică respectivă. Candidaţii vor trebui să aibă studii universitare (licenţă sau masterat), să cunoască limba de stat a R. Moldova şi limba oficială a ţării unde este situată misiunea diplomatică.

O altă modificare propusă se referă la angajarea personalului într-un post diplomatic. Autorii propun ca persoana angajată într-un post diplomatic obligatoriu să deţină o diplomă de studii de masterat, şi nu doar de licenţă, aşa cum stipulează prevederile actuale.

Deputaţii liberali consideră că respectiva iniţiativă legislativă va eficientiza funcţionarea misiunilor diplomatice ale R. Moldova peste hotare.
Totodată, deputaţii liberali cred că valorificarea potenţialului diasporei, ce poate fi pus în serviciul R. Moldova, va exclude „incoerenţele unor angajări, deseori aleatorii şi absolut deplasate din punct de vedere al profesionalismului, angajări care, cu siguranţă, decurg din relaţii de nepotism şi favoritism”.

În prezent, personalul administrativ-tehnic în cadrul misiunilor diplomatice ale R. Moldova este recrutat din rândul cetăţenilor R. Moldova, care au reşedinţă pe teritoriul R. Moldova. Din bugetul de stat pentru personalul administrativ-tehnic sunt achitate atât salariile, cât şi cheltuielile adiţionale pe durata acestor angajări (cazare, transport, asigurare medicală etc.), inclusiv pentru membrii familiilor acestora.

Inițiativa legislativă a fost înregistrată în Parlament şi urmează a fi discutată în Comisiile parlamentare, iar apoi propusă Parlamentului spre aprobare.

Iniţiativa legislativă şi nota informativă ce însoţeşte proiectul de lege sunt disponibile pe site-ul arlamentuluihttp://www.parlament.md/ProcesulLegislativ/

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

o zi ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

o zi ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

3 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

o săptămână ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago