Select your Top Menu from wp menus

Moldova trebuie să aibă propria sa voce în corul european, ex-raportor pentru Moldova

Fostul raportor al Consiliului Europei pentru Republica Moldova, Egidijus Vareikis, consideră că nu este rău când o țară este în poziția de elev, ba dimpotrivă, e foarte bine pentru că studiezi mereu, înveți ceva nou, dar trebuie să ajungi să obții o diplomă sau un certificat. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, oficialul a spus că atunci când se va încheia procesul de monitorizare, înseamnă că țara  respectivă va atinge un nivel al progresului, iar Moldova trebuie să folosească această expertiză pe care o obține grație Consiliului Europei pentru a ajunge să își definească propriile politici, propriile țeluri, propriul drum, transmite IPN.

Fostul raportor susține că Moldova nu trebuie să aștepte să vadă ce se întâmplă în jur și apoi să ia decizii. Nu trebuie să mai aștepte să vadă ce se întâmplă în Ucraina, în România sau Rusia, și apoi să decidă ce proiect de țară are. Moldova nu trebuie să se mai uite atât în jur, ci să aibă propriile planuri. „Moldovenii întreabă uneori ce poate Europa să facă pentru ei, care sunt planurile Europei în ceea ce îi privește sau cu privire la Transnistria, sau cu relațiile cu România. Dar dacă Moldova ar avea propriile idei și planuri, ar beneficia la maximum de dezvoltarea țării pe un calapod care i se potrivește. Dacă vrei să fii iubit, trebuie să începi să iubești pe cineva. Ca atare, dorința mea pentru Moldova este să aibă propria sa voce în corul european”, a opinat oficialul.

Cât ține de banii pe care UE urmează să-i acorde Republicii Moldova, Egidijus Vareikis a menționat că UE își dorește să construiască societăți puternice și responsabile și UE oferă sprijin financiar pentru aceasta. Dar și țara trebuie să răspundă în concordanță cu înțelegerile încheiate. „UE spune: „ Vă putem sprijini, dar dorim să fiți o țară prietenă, nu neutră. Va înțelegem specificul, nu doar Transnistria e o problemă, dar înțelegem și relațiile cu țara vecină, Ucraina, care de asemenea are o politică anume, apoi Găgăuzia”. UE vrea foarte clar să atragă Moldova pe calea europeană. Nicio decizie politică nu a fost luată la Bruxelles care să spună că UE vrea 100% Moldova ca membru”, a spus oficialul.

Potrivit lui, există o instabilitate politică în Moldova, politicienii schimbă partidele politice des, ceea ce arată volatilitatea vieții politice, abordările noului președinte sunt controversate. Și, cu toate acestea, UE vrea să dea o șansă Moldovei. „Depinde totul de moldoveni, nu de UE, în ce direcție merge țara. Nu cumpărăm Moldova cu bani mulți, nu spunem că fără Moldova nu putem trăi, dar dăm o șansă Moldovei și depinde de Moldova să împlinească acest vis al cetățenilor săi. Ca atare, situația nu este tranșată. UE are politica sa cu privire la Moldova, dar și Moldova trebuie să își facă partea sa”, a declarat fostul raportor.

În altă ordine de idei, Egidijus Vareikis a menționat că problema transnistreană trebuie să fie una moldovenească și soluția ar trebui găsită în Chișinău, și nu în Moscova sau Tiraspol. Potrivit lui, nimeni nu a recunoscut vreodată că Transnistria este un stat separat. Este doar temporar în afara controlului Chișinăului, dar dacă recunoaștem Moldova așa cum este în întregime, trebuie să recunoaștem că Transnistria este parte a Moldovei.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/moldova-trebuie-sa-aiba-propria-sa-voce-in-corul-european-ex-raportor-pentru-moldova/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19