Select your Top Menu from wp menus

Moldova s-a alăturat inițiativei globale #EaDecide

Republica Moldova s-a alăturat inițiativei globale #EaDecide (#She decides) menită să asigure drepturile femeilor din Moldova la sănătatea sexuală și reproductivă. În acest sens Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, UNFPA, Fondul ONU pentru Populație, Ambasada Suediei și Oficiul Ambasadei Olandei la Chișinău au lansat o campanie comună de promovare a inițiativei, transmite IPN.

Reprezentanta UNFPA în Moldova, Rita Columbia, a menţionat în cadrul unui club de presă că atunci când fetele şi femeile au acces la servicii de sănătate sexuală şi reproductivă și le sunt respectate drepturile sexuale și reproductive, ele pot să ia decizii corecte în ceea ce ține corpul și bunăstarea lor.

O problemă sesizată este lipsa de informare a tinerelor ale căror mame pleacă la muncă peste hotare. Rita Columbia a spus că în discuțiile cu adolescente de 16 ani acestea au spus că nu ştiu că sexul neprotejat poate duce la o sarcină, totodată nu cunosc că pot beneficia de metode contracepție gratuite. „UNFPA, ca parte a inițiativei #EaDecide, împreună cu partenerii s-a angajat să asigure ca toate fetele și femeile din Republica Moldova să-și poată realiza dreptul la decizii informate cu privire la sănătatea și viața lo.”, a subliniat Rita Columbia.

Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Signe Burgstaller, a remarcat că Republica Moldova a înregistrat progrese pe parcursul ultimilor ani în asigurarea drepturilor femeilor și egalitatea de șanse, însă mai este nevoie de muncit, iar #She decides este o declarație foarte puternică pe care toți şi-o asumă.

Însărcinatul cu Afaceri al Oficiului Ambasadei Olandei la Chișinău, Roy Hans, a spus că o societate deschisă este o societate care va asigura implicarea tuturor femeilor și fetelor în procesul de luare a deciziilor. Ca o ţară ca să fie prosperă este vital ca fiecare să-şi cunoască rolul şi să acţioneze în funcţie de abilităţi.

Ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Stela Grigoraş, a menţionat că fiecare fată și femeie din Moldova trebuie să se bucure de programe și servicii ce țin de sănătatea sexuală, reproductivă și de planificare a familiei împreună, iar acest lucru va fi posibil prin consolidarea eforturilor tuturor instituțiilor publice centrale și partenerii de dezvoltare.

Inițiativa globală #EaDecide (#SheDecides) a fost instituită pe 2 martie 2017 și întrunește împreună reprezentanți a mai mult de 45 țări, inclusiv și Republica Moldova, care sunt membri ai guvernelor, parlamentari și reprezentanți ai societății civile, care și-au exprimat susținerea pentru drepturile femeilor. Inițiativa #EaDecide (#SheDecides) se axează pe sănătatea și drepturile sexuale și reproductive, în special pe planificarea familiei, în calitate de fundament pentru asigurarea egalității de gen, abilitarea femeilor și dezvoltarea economică atât a femeilor, cât și bărbaților.