Categories: EconomicSocialȘtiri

Moldova este singura țară care lipsește de la negocierile privind livrarea gazului rusesc prin Ucraina, opinie

Contractul de livrare a gazului dintre Federația Rusă și Ucraina, despre care se discută aprins în ultima perioadă de timp, va fi prelungit. Acest acord nu poate să nu aibă continuitate având în vedere că ambele state sunt conștiente că nu pot sista aprovizionarea întregii Europe cu gaze. De această părere este expertul în energetică, fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov. În opinia lui, singura țară care este vizată direct de acest subiec, dar lipsește de la masa de negocieri este Republica Moldova, transmite IPN.

Victor Parlicov este convins că contractul de livrare a gazului dintre Federația Rusă și Ucraina va fi prelungit. În opinia lui, asemenea situații, când cele două părți nu aveau o înțelegere timp îndelungat pe acest subiect, au mai avut loc. „Despre ce este discuția acum între părți? De fapt, toată lumea este conștientă că nu poate să nu existe un acord de tranzit dintre Rusia și Ucraina pentru că „Gazprom” nu poate să ofere volume suficiente Europei evitând Ucraina, iar Ucraina are nevoie de acest tranzit”, a completat expertul.

Totodată, expertul menționează că Republica Moldova este singura țară din această ecuație care nu este prezentă la masa de negocieri, dar va avea de suferit consecințele acestui acord. „Eu cred că acesta este un eșec tactic al Republicii Moldova că noi nu ne-am impus ca participanți la această masă de negocieri. Subiectul alimentării Republicii Moldova cu gaze este ridicat la acele negocieri și noi suntem, practic, utilizați de celelalte părți, fără a avea chiar noi o voce la masa de negocieri”, a menționat Victor Parlicov.

Expertul economic Veaceslav Ioniță este de părere că Republica Moldova nu a rezolvat problema energetică sub nicio formă, iar piața nu a fost liberalizată. Potrivit lui, Moldova nu are definită o perspectivă de viitor în ceea ce privește sectorul energetic. „Ideea era că noi vom construi o conductă pentru a efectua livrare de gaz revers, din sud spre România, atunci când ne vor ajuta Federației Ruse. Noi cu România nu-l facem și întrebarea este de ce companiile românești să construiască un gazoduct spre Republica Moldova când ele nu au un contract cu Republica Moldova privind livrarea gazului. (…) Și eu nu-mi imaginez de ce partea română să investească vreo 300 de milioane de euro într-un gazoduct care nu are garantate livrări”, a afirmat expertul.

Contractul privind tranzitarea gazului rusesc prin teritoriul Ucrainei expiră pe 31 decembrie.

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

3 zile ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

3 zile ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

5 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

2 săptămâni ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago