Select your Top Menu from wp menus

Moldova, cazuta în Indicele mondial al libertății economice: locul 124

Moldova a scăzut cu 1,3 puncte față de anul precedent, spune noul raport alcătuit de Heritage Foundation și Wall Street Journal care analizează gradul libertății economice în țările lumii în funcție de 10 criterii, scrie Europa Libera.

Documentul dat publicității ieri explică descreșterea Moldovei prin performanțe proaste la combaterea corupției și volumul mare al cheltuielilor publice – cheltuielile bugetare echivalează cu peste 45 la sută din mărimea Produsului Intern Brut.

În indicele libertății economice, Moldova  este inclusă în categoria celor „în general nelibere”, având un scor de 54,4 puncte pe o scară de 100. Este un scor sub cel mediu la nivel global. Printre impedimentele pentru afaceri în Moldova mai sunt numite „interferența persistentă a statului în sectorul privat, care mărește riscul economic într-o atmosferă politică volatilă”. „Instabilitatea politică face ca politicile fiscală să fie fragmentate, iar în cele mai multe zone ale birocrației corupția este semnificativă”.

Guvernul a făcut progrese „neuniforme” către un „management sănătos în domeniul macroeconomic și îmbunătățirea climatului de afaceri”, se mai spune în analiză.
Indicele libertății economice 2012  spune că performanța Moldovei este „cu mult sub potențial” așa încât, la scară europeană,  țara este plasată pe locul 40 din 43.

Hong Kong-ul este considerat, pentru al 18 an consecutiv, cea mai liberă economie din lume. Pe ultimul loc, cu economia cea mai reprimată este plasată Coreea de Nord.

sursa: europalibera.org

 


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/moldova-cazuta-in-indicele-mondial-al-libertatii-economice-2011-locul-124/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19