Moldova, în această campanie şi în această duminică, când vor avea loc alegerile, va alege mai degrabă între a merge în jos, a se cufunda şi mai mult sau va merge în sus. Geopolitica rămâne actuală. Declaraţia a fost făcută într-un interviu pentru Radio Europa Liberă de cercetătorul principal la Institutul de Politică Mondială de la Kiev, Leonid Litra, citat de IPN.
În opinia lui, votul geopolitic a fost pe planul doi în această campanie, într-un anumit moment. Dar a revenit, totuşi, spre sfârşit de campanie. „Cu siguranţă, votul geopolitic va influenţa, poate nu în aşa măsură cum s-a întâmplat în alţi ani, dar va influenţa într-o anumită măsură rezultatul alegerilor. Pentru că Moldova este prea dependentă, într-un fel, de politica externă, de opţiunile pe care le are – Vest şi Est. Din cauza aceasta acest vot va lăsa o amprentă asupra rezultatului”, a spus Leonid Litra.
Potrivit cercetătorului, dacă Igor Dodon va deveni preşedinte, atunci va avea un start prost, pentru a reuşit să facă declaraţii destul de negative, destul de proaste pentru relaţia cu România şi pentru relaţia cu Ucraina. „Deci, dacă va deveni preşedinte, va avea o bilă neagră şi în România, şi în Ucraina”, susţine Leonid Litra.
Cercetătorul a mai spus că, deşi cetăţenii sunt dezamăgiţi în politicieni, Maia Sandu a luat un scor foarte bun pentru un politician care s-a lansat relativ târziu, cu o echipă încă în formare. În opinia lui, programul pe care îl prezintă Maia Sandu, inclusiv cele trei priorităţi legate de pensii, schimbarea procurorului şi investigarea furtului miliardului sunt obiective care pot redobândi încrederea cetăţenilor în faptul că acest stat are inclusiv scopul de a servi interesul cetăţenilor.