Categories: SocialȘtiri

Modificările operate în Regulamentul Circulației Rutiere au intrat în vigoare!

Regulamentul Circulației Rutiere deja nu mai permite transportarea pe brațe a copiilor cu vîrstă de pînă la 7 ani, dar obligă utilizarea în acest scop a unui sistem de reţinere conform standardelor de siguranţă (scăunelul pentru copii), ce corespunde masei şi taliei copilului. Concomitent, pentru copii cu vîrsta de la 7 la 12 ani, este admisă utilizarea și a altor mijloace de adaptare (pernă specială, scaun de înălţare etc.), care face posibilă aplicarea corectă (bazin/umăr) a centurii de siguranţă din dotarea autoturismului. Va fi stabilită și interdicția de a transporta copii cu vîrsta mai mică de 12 ani atît pe şaua din spate, cît și în atașul motocicletei.

A fost elaborat un nou panou adițional cu săgeata orientată spre stînga, care va permite, după oprirea vehiculului la semnalul roşu, deplasarea în direcţia săgeţii, respectînd măsurile de precauţie. De menționat, că în acest caz deplasarea în direcția săgeții nu este o obligație, ci un drept al conducătorului de vehicul, iar măsurile de precauție înseamnă că acesta poate să înceapă deplasarea numai după ce s-a asigurat că nu creează obstacole vehiculelor antrenate deja în trecerea intersecţiei, indiferent de direcţia lor de mers, precum şi pietonilor care traversează carosabilul.

Un punct din Regulament se referă la deținătorii autovehiculelor care au volanul amplasat pe partea dreaptă a axei longitudinale. Astfel, se interzice deplasarea acestora pe drumurile publice, pe timp de noapte, cu excepţia celor aflate în traficul internaţional în tranzit. Restricția respectivă are drept scop prevenirea cazurilor de orbire a conducătorilor de vehicule ce se deplasează în întîmpinare din sens opus de către farurile vehicului ”cu volanul pe dreapta”.

De asemenea modificările operate în RCR vizează normele de deplasare a vehiculelor cu regim prioritar de circulaţie, vehiculelor speciale, celor care transportă încărcături cu masa şi gabaritul depăşit etc. şi ceilalţi participanţi la trafic, fiind diferenţiate şi concretizate cerinţele faţă de semnalizarea vehiculelor în cauză, precum şi cerinţele în raport cu comportamentul conducătorilor acestor vehicule.

Modificările menționate au drept scop conformarea cadrului normativ național la normele comunitare și bunele practici europene din domeniul siguranței rutiere. Inspectoratul Național de Patrulare oferă conducătorilor auto un termen de răgaz, de o lună, pentru a se documenta și a face cunoștință cu noile modificări.

RadioOrhei

Recent Posts

Cutremur în Vrancea , resimțit și în centrul R.Moldova. Pot urma replici

Un cutremur a avut loc în zona seismică Vrancea din România, informează Adevărul. Cutremurul, cu…

4 ore ago

Comunicat DSE Orhei: săptămâna trecută pompierii au lichidat mai multe incendii din sectorul locativ

Săptămâna precedentă activitatea pompierilor din Orhei a început cu intervenirea la lichidarea a două incendii…

12 ore ago

Nu contează războiul, Riviera Franceză încă iubește oligarhii

CÔTE D'AZUR, Franța — În anii trecuti, dacă voiai să vezi un oligarh rus, te…

o zi ago

O fetiță de 2 ani a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs în preajma Ciocîlteniului

Polițiștii din Orhei au fost sesizați în jurul orei 19:30 cu privire la un accident…

2 zile ago

CEC a refuzat înregistrarea grupului de inițiativă a administratorului Radio Orhei FM care vrea să ajungă președinte

CEC a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția…

2 zile ago

La sfârșit de săptămână, încă o rundă de percheziții din cauza prezumtivelor finanțări de la Șor

Poliția a comunicat că vineri, 13 septembrie 2024, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații al IGP…

2 zile ago