Categories: EconomicSocialȘtiri

Modificările în legislația muncii au fost votate de Parlament. Anterior sindicatele l-au criticat și au spus că sunt ignorate

Parlamentul a adoptat astăzi modificări la legislația muncii, care au scopul de a spori productivitatea și competitivitatea pe piața muncii, transmite MOLDPRES.

Documentul prevede extinderea, de la trei la șase luni, a perioadei de probă pentru toate categoriile de salariați, cu excepția muncitorilor necalificați, în scopul verificării complexe a aptitudinilor profesionale.

De asemenea, a fost simplificată procedura de schimbare a programului de lucru, a contractului de muncă și de transfer la o altă unitate. O altă prevedere a proiectului vizează reducerea, de la o lună la 14 zile, a  termenului minim de aducere la cunoștința salariaților a modificării programului de muncă în schimburi.

Proiectul revizuiește și procedura de restabilire la locul de muncă. Prin urmare, angajatorul va putea decide restabilirea angajatului la locul de muncă sau achitarea unei compensații de concediere.

În scopul asigurării unei previzibilități privind revenirea din concediul de maternitate și cel parțial plătit pentru îngrijirea copilului va fi introdusă obligativitatea de a preaviza angajatorii, cu cel puțin 14 zile înainte de data preconizată de revenire. În cazul în care funcția este ocupată – cu cel puțin două luni înainte de revenire.

La fel, noile modificări se referă  la reglementarea modalității de programare a concediilor anuale și familiarizarea salariaților cu graficul lor. Proiectul mai prevede informarea salariaților despre atragerea la munca suplimentară și creșterea, de la 120 la 240, a numărului de ore suplimentare pe an, cu acceptul angajatului.

În raport cu funcționarii publici, proiectul revizuiește procedura de evaluare a acestora. Astfel, se propune evaluarea semestrială a funcționarilor. Totodată, se prevede că funcționarii publici vor putea deține funcții de conducere doar până la vârsta de 65 de ani.

Documentul vizează și un nou tip de abatere disciplinară, care se referă la îndeplinirea nesatisfăcătoare în mod repetat a sarcinilor.

Documentul, votat în lectură finală, a fost supus mai multor runde de consultări publice la care au participat reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Confederației Naționale a Patronatului și altor asociații. De asemenea, proiectul a obținut avizul pozitiv al partenerilor de dezvoltare.  

Pe de altă parte la începutul lunii iulie sindicatele au criticat proiectul susținând că sunt ignorate iar autoritățile promovează interesele angajatorilor și a investitorilor străini

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

4 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago