Categories: PoliticȘtiri

Modificările electorale referitor la prezidenţiale, discutate public

La proiectul Legii privind modificarea şi completarea Codului electoral în vederea alegerilor prezidenţiale au fost înaintate mai multe amendamente. Deputaţii şi societatea civilă au dezbătut public iniţiativa legislativă după ce aceasta a primit avizul pozitiv al Comisiei de la Veneţia, transmite IPN.

Deputatul democrat, Sergiu Sîrbu, unul dintre autorii modificărilor, a comunicat că majoritatea normelor din Codul electoral rămân aceleaşi ca în 2000, doar pe alocuri a fost ajustat la legislaţia naţională. „Intenţionat ne-am referit doar la aspectul alegerilor prezidenţiale şi nu am intervenit acolo unde se referă la alte alegeri. Comisia de la Veneţia a menţionat că nu este bine ca legislaţia să se schimbe înainte de alegeri, dar a luat în calcul faptul că alegerile prezidenţiale au fost numite pentru 30 octombrie şi a acceptat necesitatea acestor modificări”, a spus parlamentarul.

Potrivit lui, se doreşte ca până la finele săptămânii viitoare, modificările la Codul electoral, să fie adoptate în lectură finală, astfel ca să fie cunoscute regulile de joc. „Sperăm ca mâine (vineri, 17 iunie, n.r.) să fie numită şi noua componenţă a Comisie Electorale Centrale”, a precizat Sergiu Sîrbu.

Printre propunerile făcute de către deputaţi se regăseşte cea privind deschiderea secţiilor de votare peste hotare. Se propune ca acestea să fie create în baza informaţiilor oferite de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene în funcţie de numărul de cetăţeni din acea ţară. Se doreşte anularea creării secţiilor de vot în baza înregistrării prealabile a cetăţenilor. De asemenea, se propune un amendament ca fiecare candidat să adune cel puţin 15 mii de semnături în susţinerea sa, dar nu mai mult de 20 de mii.

Pavel Postică, director de programe al Asociaţiei Promo-LEX, a menţionat că membrii asociaţiei, încă în anii precedenţi, au propus ca Guvernul să fie exclus din procesul de deschidere a secţiilor de votare peste hotare, iar decizia să fie luată exclusiv de CEC după consultarea Ministerului de externe. O altă propunere a fost de a urgenta implementarea votului electronic, care ar exclude toate aceste probleme.

Iurie Ciocan, preşdintele CEC, a spus că Guvernul îşi asumă unele responsabilităţi cum ar fi stabilirea locaţiilor, asigurarea securităţii procesului de vot, comunicarea cu statele străine etc.

Proiectul de lege privind modificarea şi completarea Codului electoral a fost votat în prima lectură. Alegerile prezidenţiale urmează să aibă loc pe 30 octombrie.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

o zi ago

Peste 22,8 mii lei a fost salariul lunar al primăriței de Orhei, anul trecut

Anul trecut, Tatiana Cociu, potrivit declarației de avere și interese a avut un venit de…

2 zile ago

Guvernarea  vrea să lanseze un post de televiziune în limba moldovenească

Guvernarea Republicii Moldova a venit în seara zilei de azi cu o nouă inițiativă menită…

4 zile ago

Ilan Șor a devenit președintele PAS

Răsturnare de situație în politica de pe malurile Bîcului. Fugarul Ilan Șor a devenit în…

4 zile ago

Comunicat DSE Orhei: mai multe locuințe au fost cuprinse de flăcări săptămâna trecută

Incendiile în sectorul locativ și cele de vegetație continuă să se producă în Orhei, Rezina,…

o săptămână ago