Sute de creștini ortodocși au participat la Tomosul de canonizare a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, care a avut loc astăzi, 3 septembrie, la Mănăstirea Căpriana. Slujba de canonizare s-a oficiat în timpul Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți și stareți de mănăstiri, în frunte cu Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, transmite IPN.
Gavriil Bănulescu-Bodoni a fost primul conducător al Bisericii Ortodoxe din Basarabia, iar pe parcursul celor 9 ani cât a fost la cârma acesteia au fost construite 200 de biserici, primul seminar teologic, tipografii, dar și clădirea actualei Mitropolii a Moldovei. Tot atunci a fost restaurată Mănăstirea Căpriana, acolo unde a şi fost înmormântat.
Viceministrul culturii, Gheorghe Postică, a declarat în cadrul unei intervenții la postul public de televiziune Moldova 1 că evenimentul de astăzi este unul epocal. Canonizarea se produce la distanțe de sute de ani și există popoare care nu au sfinți din rândul conaționalilor.
Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni a fost o personalitate deosebită, care a contribuit la dezvoltarea culturii naționale. Timp de 195 de ani, Mitropolitul s-a odihnit la Mănăstirea Căpriana. Rămășițele acestuia s-au aflat într-un cavou special până la 25 august anul curent, când au fost ridicate pentru a fi depuse spre închinare la mănăstire.
„Osemintele au fost conservate în vestimentația care s-a păstrat în mare parte integral. Sunt elemente de decorație cu fir aurit care s-au păstrat în stare foarte bună, iar în săptămâna care urmează acestea vor fi trimise la Iași pentru restaurare și, peste vreun an și jumătate, aceste obiecte vor fi readuse și depuse la Muzeul de la Mănăstirea Căpriana”, a spus viceministrul culturii.
La Tomosul de canonizare a primului sfânt din Republica Moldova au participat 27 de ierarhi din Rusia, Ucraina, România, Uzbekistan.
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…