MIT sau ADEVĂR? A mai existat un Mântuitor al lumii înaintea lui Hristos?

O inscripţie pe o piatră îi intrigă de mult timp pe cercetători,  deoarece se crede că acolo este vorba despre un alt Mântuitor, care ar fi existat înaintea lui Iisus.

Pe o piatră înaltă de 80 de cm, sunt scrise 87 de randuri cu cerneală, povestindu-se despre Simon din Perea care s-a autoproclamat Mântuitor. Mai exact, pe textul de pe piatră se vorbeşte despre Simon care ar fi condus o armata împotriva romanilor şi care a fost lăsat să putrezească pe un câmp, însă îngerul Gabriel ar fi apărut şi i-ar fi zis că la trei zile de la moartea sa, acesta va învia.

Simon, fiul lui Iosif, a fost un sclav al guvernatorului roman, Irod cel Mare, care s-a răzvrătit şi a fost ucis de romani în anul 4 Î.Hr.

Josephus Flavius a scris în lucrarea sa ”Antichităţi iudaice”, că acesta a fost supranumit preotul preoţilor sau prinţul prinţilor, iar în ceea ce priveşte povestea lui Iisus, care nici nu se născuse, este că povestea lui este leită cu povestea lui Simon.

Tableta arată, potrivit interpretării experţilor de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, că anumite secte evreieşti credeau într-un Mesia care le va salva, după ce va fi omorât şi readus la viaţă după trei zile, înainte de naşterea lui Iisus! Se mai susţine că răstignirea şi învierea lui Hristos nu ar fi fost un parcurs unic, ci urmarea unei tradiţii mesianice evreieşti.

Piatra, considerată asemănătoare Manuscriselor de la Marea Moartă, a fost cotată drept un exemplar rar de manuscris: textul înscris, şi nu gravat, pe două coloane.

O parte din text s-a pierdut însă, lăsând loc interpretărilor de tot felul. Autenticitatea descoperirii nu a fost pusă la îndoială de specialişti, atât experţii în limbi ebraice, cât şi chimiştii şi arheologii care au analizat-o ajungând la concluzia că este reală. O mare parte din textul pietrei vorbeşte despre viziunea Apocalipsei prin ochii Arhanghelului Gabriel.

Chiar dacă a ajuns relativ de curând în atenţia publică, manuscrisul a fost găsit acum zece ani la un dealer de antichităţi. Nu se stie care e locul exact unde a fost dezgropată piatra cu inscripţia misterioasă.

Specialista în scrierile ebraice, mai ales cele din perioada regelui Irod, a analizat- o alături de Binyamin Elitzur, cei doi publicându-şi concluziile în „Cathedra“, o revistă de specialitate din Israel.

Cel care a venit cu cele mai multe interpretări este Israel Knohl, care a scris şi o carte despre ideea suferinţei mesianice înainte de Iisus, folosind pentru a-şi susţine ipoteza o serie de mărturii, dar şi Manuscrisele de la Marea Moartă.

sursa: jurnalul.ro

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago