Creditele neperformante de la la Banca de Economii au fost cumparate, afirma guvernatorul BNM , scrie Inprofunzime. Prin urmare, situatia bancii s-a imbunatatit. Dorin Dragutanu spune insa ca tranzactia este una suspecta. Si expertii cred ca exista prea mult mister in jurul institutiei.
Expertii spun ca operatiunea este, intr-adevar, una neobisnuita, din moment ce, aparent, nu ar exista vreun motiv plauzibil pentru care cineva si-ar dori sa cumpere datorii.
Guvernatorul Bancii Nationale afirma ca BEM are, totusi, nevoie de o injectie de capital, iar actionarii minoritari, care s-au pronuntat impotriva capitalizarii, ar trebui sa-si regandeasca decizia.
Dosarul Bancii de Economii a ajuns saptamana aceasta pe masa judecatorilor. Printre cei cinci inculpati se numara si fostul director Grigore Gacikevici – toti acuzati de incalcarea regulilor de creditare. Potrivti Inprofunzime cine sunt cei care au imprumutat bani de la banca si nu i-au mai intors, nu se stie . Reprezentantii BEM au refuzat sa discute subiectul, la fel ca si ministrul Finantelor.
Banca de Economii a ajuns la un pas de faliment dupa ce, pana in august anul trecut, a acordat credite neperformante unor intreprinderi.
De menţionat că în perioada anior 2009-2012 BEM a preluat datorii credite neperformante de la alte bănci comerciale. Prima a fost datoria de 400 de mln de lei a băncii falimentare Investprivat Bank.
Ulterior BEM a mai preluat credite neperformante și problematice ale unor bănci private printre întreprinderile care au primit aceste credite s-ar numără Valiexchimp cu 599 mln lei, compania de construcții Иван Т cu 350 mln şi Moldcarton cu 172 mln de lei.