Noi acuzaţii la adresa Republicii Moldova din partea Rusiei, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, acuză Chişinăul că evită dialogul direct cu Tiraspolul şi Moscova, informează Moldova 1. Lavrov susţine că Moscova va depune toate eforturile pentru ca interesele vorbitorilor de limbă rusă şi ale cetăţenilor ruşi din regiunea transnistreană să nu aibă de suferit. De cealaltă parte, Biroul de Reintegrare afirmă că îşi doreşte soluţionarea conflictului transnistrean pe cale paşnică. Cât priveşte drepturile etnicilor ruşi din stânga Nistrului, autorităţile de la Chişinău susţin că libertăţile lor nu sunt încălcate, ci de fapt sunt lezate cele ale vorbitorilor de română. „Vom face totul pentru ca interesele populaţiei ruse din Moldova să nu aibă de suferit. Să nu uităm că pe lângă Transnistria, în Republica Moldova mai există şi Găgăuzia, care la fel pretinde la un statut special, are deja elemente de statut special. Cred că autorităţile de la Chişinău vor proceda corect dacă vor renunţa la jocurile geopolitice cu Occidentul şi se vor gândi la oameni. La etapa actuală, vom insista anume asupra acestui aspect”, a declarat Serghei Lavrov.
Între timp, într-un comunicat de presă emis de Biroul de Reintegrare se menţionează că abordarea Chişinăului privind modul de rezolvare a conflictului transnistrean a rămas neschimbată şi că se doreşte identificarea unei soluţii durabile, care să respecte caracterul unitar, suveran şi teritorial al Republicii Moldova. Referitor la vorbitorii de limbă rusă, autorităţile de la Chişinău susţin că drepturile acestora nu sunt încălcate, deoarece în mai multe raioane ale ţării, inclusiv în cele de est se vorbeşte cu precădere rusa. Mai mult decât atât, în negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol limba de comunicare şi de purtare a corespondenţei este tot limba rusă.
„Abordarea Chişinăului privind modul de rezolvare a conflictului transnistrean a rămas neschimbată şi vizează promovarea exclusiv pe căi paşnice şi politice a conflictului, cu identificarea unei soluţii durabile, care să respecte caracterul unitar, suveran şi teritorial indivizibil al Republicii Moldova. Referitor la menţiunea ce vizează vorbitorii de limbă rusă. Din câte se cunoaşte, drepturile şi libertăţile acestora nu se încalcă în Republica Moldova. În mai multe raioane ale ţării, inclusiv în cele de est, în domeniile public, educaţional, media se foloseşte cu precădere rusa. Mai mult decât atât, în negocierile dintre Chişinău şi Tiraspol limba de comunicare şi de purtare a corespondenţei este limba rusă”, se arată în comunicatul Biroului de Reintegrare.
Zilele trecute, pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a chemat-o pe şefa statului, Maia Sandu, la negocieri despre „principiile unei reglementări politice paşnice”. El i-a scris Maiei Sandu o scrisoare pe care ar fi expediat-o încă la jumătatea lunii august. Maia Sandu i-a răspuns ulterior lui Krasnoselski menţionând că Republica Moldova îşi doreşte soluţionarea conflictului transnistrean pe cale paşnică şi diplomatică.
sursa: trm.md