Select your Top Menu from wp menus

Ministrul economiei: Statul a fost delapidat cu cel puțin un miliard de lei

Ministrul economiei și infrastructurii, Vadim Brînzan, susține că, timp de 100 de zile de la accederea în funcție, a lucrat pentru deconspirarea schemelor de la Moldtelecom, Calea Ferată, ANTA, Cricova sau Metalferos. Potrivit ministrului, statul a fost delapidat cu cel puțin un miliard de lei, transmite IPN.

„Pentru a obține creșterea economică reală este absolut necesar să deconspirăm schemele prin care statul a fost devalizat, să demonopolizăm sectoarele economiei pentru a crește accesul antreprenorilor la piață, să avem o gestionare a întreprinderilor de stat și private”, a declarat ministrul, în contextul prezentării de către premierul Maia Sandu a raportului la 100 de zile de la învestire.

Potrivit lui Vadim Brînzan, în cadrul întreprinderilor de stat unde gestiunea a fost defectuoasă au fost demiși administratorii și numiți alții, interimari. De asemenea, au fost anunțate concursuri publice pentru funcțiile de directori la Red Nord, Poșta Moldovei, Portul Ungheni și MoldATSA.

Un audit la Moldtelecom a scos la iveală mai multe nereguli, implicit utilizarea fondurilor companiei pentru sponsorizarea activităților politice ale PDM. Vadim Brînzan spune că au fost anulate mai multe contracte vicioase semnate în detrimentul instituției.

Statul era devalizat cu circa 500 de milioane lei anual prin intermediul Căii Ferate, susține ministrul. Pentru demonopolizarea și depolitizarea întreprinderii, a fost pregătită o nouă lege în domeniul transportului feroviar.

În privința Metalferos, Vadim Brînzan spune că a elaborat și a propus spre aprobare un pachet de legi care au drept scop demonopolizarea întreprinderii și liberalizarea pieței de export a deșeurilor de metale. La finele lunii octombrie va avea loc adunarea extraordinară a acționarilor Metalferos unde va fi aleasă o nouă conducere a întreprinderii. Ulterior va fi dispusă o misiune de audit.

Vadim Brînzan a vorbit și despre majorarea componentei de granturi pentru IMM-uri, dar și accelerarea dialogului cu România privind reducerea tarifelor de roaming, începând cu ianuarie 2020. Vadim Brînzan susține că a descoperit mai multe lacune în domeniul construcțiilor, astfel a propus modificarea legislației pentru a reduce numărul construcțiilor ilegale și creșterea calității construcțiilor. Au fost semnate contracte cu partenerii de dezvoltare privind reparația a patru coridoare de drumuri și a fost finanțată reparația drumurilor locale.

Vadim Brînzan a mai spus că actualmente au loc lucrări de conectare a Arenei Chișinău la electricitate, apă și canalizare. Procesul ar trebui să se încheie până la finele lunii octombrie, când e preconizată finalizarea construcției. Potrivit ministrului, cea mai mare problemă este legată de accesul la Arenă, dar și faptul că pentru această construcție nu există un plan de dezvoltar