Ministrul apărării, Viorel Cibotaru, aflat astăzi în vizită oficială la Cartierul General NATO, la invitația Secretarului General al Alianței, Jens Stoltenberg, a declarat că „Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică împărtășesc idealuri și valori comune, și este firesc ca relațiile dintre Moldova și NATO să se extindă”.
„În actualul context de securitate, Chișinăul și Alianța împărtășesc și îngrijorări comune, de aceea cooperarea noastră în vederea consolidării securității regionale este foarte importantă”, a adăugat oficialul moldovean.
În cadrul unei întrevederi la Cartierul General, ministrul Cibotaru și Secretarul General NATO, Stoltenberg, au trecut în revistă stadiul relațiilor Republica Moldova-NATO, căile de aprofundare a acestora, procesul de implementare a Planului Individual de Acțiuni al Parteneriatului RM-NATO pentru 2014-2016 și a obiectivelor asumate în cadrul Procesului de Planificare și Revizuire a Parteneriatului, au identificat posibilitățile de oferire a asistenței în reformarea sectorului de securitate și apărare, precum și de consolidare a capacităților de apărare ale Republicii Moldova.
Ministrul Cibotaru a apreciat aderarea Republicii Moldova la inițiativele lansate la Summit-ul NATO din septembrie anul trecut din Țara Galilor — „Platforma de Interoperabilitate” și „Consolidarea Capacităților de Apărare” (DCB) — și și-a exprimat convingerea că punerea în aplicare a proiectelor concrete, elaborate în comun de către experții moldoveni și cei ai Alianței, va contribui la sporirea capacităților de apărare ale țării.
Domnia sa şi-a exprimat speranţa că miercuri, 24 iunie, miniştrii apărării ai ţărilor aliate vor adopta pachetul „Consolidarea capacităților de apărare pentru Republica Moldova” și a reiterat interesul țării noastre în deschiderea unui Oficiu al NATO la Chișinău, care ar facilita dialogul politic și cooperarea dintre Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică.
La rândul său, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că Alianța respectă suveranitatea, integritatea teritorială și independența politică a Republicii Moldova, iar pachetul DCB aprobat de Aliați are drept scop susţinerea țării noastre în consolidarea capacităților de apărare pentru a fi în stare să-și apere idealurile și valorile pe care le împărtășește în comun cu NATO, precum și să răspundă provocărilor care pot apărea în noul mediu de securitate. Înaltul Oficial NATO a adus mulțumiri Republicii Moldova pentru participarea militarilor moldoveni la operațiunea condusă de NATO în Kosovo, subliniind că astfel, Moldova demonstrează că este un furnizor de pace și stabilitate.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…