Select your Top Menu from wp menus

Ministrul apărării a fost învestit

Eugen Sturza a fost învestit în funcția de ministrul al apărăii. Marți, 24 octombrie, după semnarea decretului de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, care execută temporar interimatul funcției de șef de stat, Eugen Sturza a depus jurământul la Reședința de Stat, transmite IPN.

Andrian Candu a declarat că Republica Moldova are nevoie de un guvern funcțional, are nevoie de instituții funcționale, dar și de o armată și un minister al apărării funcțional, cu o conducere funcțională. „Numirea de astăzi a ministrului apărării s-a realizat printr-o procedură specială, unică aș spune, și printr-o soluție juridică excepțională, din cauza refuzului președintelui Republicii Moldovei în exercițiu, domnul Igor Dodon, de accepta propunerea prim-ministrului și a Guvernului, legată de numirea ministrului apărării. Sper foarte mult că prin numirea de astăzi a ministrului apărării se pune capăt și încetează această criză instituțională în care am ajuns și sper foarte mult să nu mai avem astfel de situații de excepție și fiecare instituție să fie funcțională”, a mai spus Andrian Candu.

Prezent la ceremonie, premierul Pavel Filip a menționat că astăzi s-a pus capăt unei incertitudini care a durat prea mult în Republica Moldova și, începând de astăzi, Ministerul Apărăii are conducător. „Mandatul domnului ministru Eugen Sturza este unul complex. În primul rând pentru că suntem într-o perioadă de elaborare a strategiilor cu privire la apărare. Doi – sunteți și într-o perioadă de reformare a Armatei Naționale, de aceea și sarcinile care stau în fața dumneavoastră sunt complexe”, a mai spus premierul.

Eugen Sturza a declarat că, odată cu preluarea mandatului, își dorește ca Republica Moldova să se transforme dintr-un consumator de securitate, într-un furnizor al ei. Armata Națională are nevoie de modernizare, este necesară completarea ei cu efectiv și instruire acestuia. Este nevoie de asigurarea tehnico-militară la cel mai înalt nivel. „Voi miza în special pe îmbunătățirea cooperării internaționale cu partenerii externi, afectată în trecut de blocajul de la Ministerul Apărării, dar și de neparticiparea contingentului Armatei Naționale la unele activități și misiuni străine. Este foarte important ca Armata Națională să nu fie implicată în jocuri politice, fiindcă există riscul să o slăbim și mai mult”, a notat proaspătul ministru al apărării.

Eugen Struza, care a fost șeful cabinetului lui Iurie Leancă pe vremea când acesta era prim-ministru, deține funcția de vicepreședinte al Partidului Popular European, a cărui președinte este fostul premier Iurie Leancă.