Select your Top Menu from wp menus

Ministerul justiției vrea să scoată în afara legii Partidul Șor

Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, anunță că a pregătit o sesizare la Curtea Constituțională prin care va solicita ca Partidul Șor să fie declarat neconstituțional. Sesizarea va fi expediată la guvern și va fi examinată la ședința cabinetului de miniștri de joi, 9 noiembrie.

Litvinenco susține că există suficiente circumstanțe juridice pentru ca formațiunea să fie scoasă în afara legii. El face referire la articolul din Constituție prin care sunt declarate ilegale partidele care militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranităţii şi independenţei, a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituţionale.

„Prin toată activitatea sa de până acum, Partidul Șor a acționat împotriva principiilor statului de drept. Or, finanțarea ilegală în cazul acestui partid a fost confirmată de-a lungul timpului prin hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești. Din cauza finanțării ilegale, candidații acestui partid au fost excluși din cursele electorale. Constatarea finanțărilor ilegale a avut loc în mod constant, aproape la fiecare scrutin electoral, indiferent cine era la guvernare în țară. Plus la aceasta, se cunoaște că instituțiile de drept investighează, prin prisma legislației penale, mai multe acțiuni privind finanțarea acestei formațiuni”, a scris ministrul justiției pe Facebook.

De asemenea, el amintește de decizia autorităților americane și a informațiilor ajunse în presă care, în opinia lui. „demonstrează că acest partid promovează interesele unui stat străin, ceea ce înseamnă că acționează împotriva suveranității și independenței țării”.

„La formularea sesizării s-a luat în considerație jurisprudența CtEDO și standardele Comisiei de la Veneția. Și este chiar o măsură ultima ratio, deoarece ei continuă și în prezent încălcarea legislației și nu există nicio circumstanță care ar indica asupra faptului că ar fi dispuși să revină pe făgașul legalității”, a conchis Litvinenco.

Partidul Șor a catalogat intenția ministrului drept „încă un abuz grav comis de guvernarea PAS”, care ar încălca astfel principiile statului de drept și ar elimina pluralismul politic.

„Acuzațiile nefondate privind pretinsa finanțare ilegală sunt singurul pretext, lipsit de orice temei juridic, bazat doar pe declarații politice. Dosarele împotriva Partidului Șor sunt fabricate la comandă și de aceea nu au și nu pot avea finalitate. Nu există nicio sentință care ar demonstra aceste aberații răspândite în mod grosolan de către guvernare”, se arată în reacția formațiunii.

sursa: europalibera.org


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/ministerul-justitiei-vrea-sa-scoata-in-afara-legii-partidul-sor/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19