Categories: PoliticSocialȘtiri

Ministerul Justiţiei a pregătit o lege pentru reducerea imunităţii judecătorilor

Ministerul Justiţiei a remis Guvernului pentru examinare și aprobare un proiect de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, care vizează imunitatea judecătorilor. Amendamentele propuse vin să remedieze prevederile legislative în vigoare, după ce unele dintre acestea au fost declarate neconstituționale.

Cu scopul de a preveni și a combate actele de corupție, proiectul de lege prevede extinderea categoriilor de infracţiuni care nu necesită acordul Consiliului Superior al Magistraturii pentru pornirea urmăririi penale împotriva judecătorilor. Astfel, urmărirea penală împotriva unui magistrat va putea fi pornită nu doar în cazul infracțiunilor de corupere pasivă sau trafic de influență, dar și în cazurile de spălare de bani sau îmbogăţire ilicită.

Proiectul de lege mai propune uniformizarea prevederilor referitoare la măsurile procesuale de constrângere pentru aplicarea cărora este necesar acordul CSM, dar și limitarea cercului acestora la reţinere, aducere silită, arest, percheziţie. Mai mult, se propune ca aplicarea reținerii, aducerii silite sau percheziției până la începerea urmăririi penale, în cazul infracțiunilor de corupere pasivă, trafic de influență, spălare de bani sau îmbogăţire ilicită, să se facă fără acordul CSM, dar cu autorizaţia Procurorului General sau a prim-adjunctului acestuia, iar în lipsa celui din urmă, a unui adjunct desemnat prin ordin al Procurorului General.

Totodată, proiectul vine cu reglementări exprese referitoare la procedura de examinare a cauzelor contravenţionale împotriva judecătorilor. Acestea urmează să fie examinate de către instanţa de judecată în cazul în care magistratul refuză să semneze procesul-verbal cu privire la contravenţie sau dacă acesta solicită expres examinarea cauzei de către instanţa de judecată.

De asemenea, proiectul reglementează posibilitatea reținerii judecătorului în cadrul unei proceduri contravenţionale, cu eliberarea acestuia imediat după identificare şi întocmirea procesului-verbal cu privire la contravenţie, dar cu informarea CSM despre faptul reţinerii.

RadioOrhei

Recent Posts

Guvernarea  vrea să lanseze un post de televiziune în limba moldovenească

Guvernarea Republicii Moldova a venit în seara zilei de azi cu o nouă inițiativă menită…

o zi ago

Ilan Șor a devenit președintele PAS

Răsturnare de situație în politica de pe malurile Bîcului. Fugarul Ilan Șor a devenit în…

2 zile ago

Comunicat DSE Orhei: mai multe locuințe au fost cuprinse de flăcări săptămâna trecută

Incendiile în sectorul locativ și cele de vegetație continuă să se producă în Orhei, Rezina,…

o săptămână ago

Prima zi de muncă în noua postură a fost cu ghinion pentru noua viceprimăriță de Orhei

Centrul Național Anticorupție și procurorii mun. Chișinău au anunțat azi  despre efectuarea unor percheziții într-o…

o săptămână ago

La Colegiul de Medicină din Orhei a fost organizat un eveniment de informare și sensibilizare, cu prilejul Zilei Mondiale a Sindromului Down VIDEO

În preajma Zilei Mondiale a Sindromului Down, care este marcată anual la 21 martie, profesoara…

2 săptămâni ago