Ministerul Educaţiei crede că în Republica Moldova sunt prea mulţi învăţători.Date care confirmă această idee sunt oferite în Propunerea de Politici Publice care prevede reconceptualizarea învăţământului pedagogic, elaborată de minister.
Potrivit documentului în anul de 2012, absolvenţi ai instituţiilor pedagogice au fost 3395 persoane, dintre care 2133 cu studii de la bugetul de stat iar 1217 în bază de contract. Pe de altă parte, necesarul de cadre didactice pentru 2011-2012 este de doar 1005 persoane
Supra-producerea de cadre pedagogice se înregistrează începând cu anul 2007-2008. Această tendinţă este în creştere, atingând în anul 2011-2012 cota maximă, depăşind cu mai mult de 3 ori necesarul de cadre didactice.
În document se mai menţionează că viitorii profesori în Republica Moldova, sunt înmatriculaţi la specialităţile pedagogice cu medii academice de doar 5,5-6 . În ţară nu există o medie academică minimă sub limita căreia nu s-ar accepta, deoarece numărul instituţiilor de învăţământ pedagogic este exagerat de mare şi în goana după studenţi sunt acceptaţi candidaţi cu performanţe academice sub orice critică.
Pe de altă parte, în ciuda faptului că se produc mai multe cadre decât este nevoie, este atestat deficit de cadre la anumite discipline – fizică, informatică, matematică, cadre didactice pentru învăţământul preşcolar.
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…