Select your Top Menu from wp menus

Mini-creiere create în laborator din celule stem s-au activat, o premieră

Pentru prima oară, cercetătorii au detectat în creiere minuscule dezvoltate in vitro pornind de la celule stem o activitate electrică ce seamănă cu cea umană, ceea ce ar putea deschide o pistă de cercetare pentru studierea bolilor neurologice complexe, scrie AFP.

Cercetătorii cred că aceste creiere nu sunt conștiente, deoarece seamănă cu cele ale bebelușilor prematuri, dar nu pot dovedi acest lucru, ridicând astfel noi probleme etice.

De un deceniu cercetătorii au învățat să exploateze celule stem adulte pentru a dezvolta „organoide”, respectiv structuri celulare care modelează un organ uman.

Dar niciodată aceste organoide cerebrale nu au dezvoltat o rețea neuronală activă.

„Dacă m-ați fi întrebat acum cinci ani dacă aș fi crezut că este posibil ca un organoid cerebral să dezvolte o rețea sofisticată capabilă să genereze oscilații, aș fi spus nu”, a declarat Alysson Muotri, bilog la Universitatea California din San Diego.

Avansul a fost permis parțial de îmbunătățirea procedurii și a mediului de cultură a celulelor stem, afirmă cercetătorii, în articolul publicat joi în revista Cell Press.

Un alt avans a fost oferit de faptul că a fost oferit mai mult timp neuronilor pentru a se dezvolta, la fel ca pentru creierele fetușilor în uter.

„Primele etape de dezvoltare neurologică umană sunt înscrise în genomul nostru”, a explicat Alysson Muotri.

Primele unde au fost detectate în organoide după două luni. Semnalele erau rare și aveau aceeași frecvență, la fel ca la creierele umane foarte imature. Dar, continuând să crească, undele s-au produs la diferite frecvențe și la intervale mai regulate.

Comparând dezvoltarea acestor organoide cu curbele observate la 39 de bebeluși prematuri, oamenii de știință au observat că traiectoriile erau similare.

La ce ar putea servi acest avans? Organoide ar putea fi dezvoltate plecând de la celule stem ale persoanelor afectate de probleme neurologice precum epilepsia sau autismul. Acest lucru ar permite cunoașterea mai bună a acestor boli pentru a putea găsi eventuale tratamente.

Studiul urmărește și să răspundă la întrebări fundamentale. Spre exemplu, de ce dezvoltarea de organoide nu mai evoluează plecând de la nouă sau zece luni. Ar putea fi absența alimentației sanguine sau lipsa stimulării senzoriale, sugerează Alysson Muotri.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/mini-creiere-create-in-laborator-din-celule-stem-s-au-activat-o-premiera/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19