Select your Top Menu from wp menus

Minerii din fieful lui Ianukovici se revoltă contra acestuia. Analiştii spun că Maidanul e o luptă dintre oligarhi

Sindicatul independent al minerilor din Donbar se declară extreme de revoltat faţă de metodele animalice folosite de “Berkut” în timpul intervenţiei din noaptea de 29 spre 30 noiembrie. Potrivit unui comunicat minerii susţin că nici un general nu ar risca să ordone astfel de acţiuni fără ştirea şi fără girul superiorilor săi – premierului Azarov şi preşedintelui Ianukovici. Sindicatul se declară solidar cu cerinţele înainte de Euromaidan: demiterea guvernului şi a preşedintelui care au încălcat Constituţia şi au trădat poporul.
Între timp preşedintele Ianukovici și președintele Comisiei Europene José Barroso au avut o convorbire telefonică.

Ianukovici i-a solicitat lui Barroso ca o delegaţie ucraineană să discute unele aspecte ale Acordului de asociere cu UE, transmite Interfax-Ukraina. Președintele Comisiei Europene a confirmat disponibilitatea de a organiza o asemenea întrevedere.Totodată, Ianukovici i-a promis lui Barroso anchetarea cazurilor de aplicare a forței împotriva protestatarilor din centrul Kievului. Discuția a avut loc la inițiativa președintelui Ucrainei.

Maine potrivit mass-media ucrainene, ar putea avea loc demiterea guvernului Azarov.
Analiştii ucraineni susţin că de fapt în spatele tuturor mişcărilor se află interese de grup, în special cele ale lui Dmitrii Firtaş care în ultimele luni s-a văzut înlăturat din schemele de împărţire a banilor de către reprezentanţii aripii structurilor de forţă.

Analiştii estimează că nici reprezentanţii clanului lui Rinat Ahmetov, care l-au adus pe Ianukovici la putere nu sunt interesaţi de escaladarea conflictului. Nu este exclus că atribuţiile preşedintelui să fie reduse de parlament la nivelul celor pe care le-a avut predecesorul lui Ianukovici, tizul său Victor Iuşenko.

sursa: national.md