Categories: ExterneȘtiri

Militarii ruşi vor dezvolta un sistem de apărare împotriva meteoriţilor

Forţele ruse aerospaţiale de apărare vor dezvolta o serie de măsuri în vederea protejării ţării de meteoriţi şi alte obiecte spaţiale periculoase, a anunţat miercuri comandantul districtului militar de vest, general-maiorul Igor Makuşev.

„Forţele aerospaţiale de apărare au primit ordinul să se ocupe de această problemă şi să prezinte un plan de protejare a Rusiei de aceşti «călători spaţiali»”, a declarat Makuşev. Anunţ a fost făcut după câteva zile de la pătrunderea în atmosferă a unui meteorit, nedetectat cu mijloacele de monitorizare spaţiale existente, care a explodat, vineri, în regiunea Ural, avariind mii de clădiri din zona oraşului Celiabinsk şi rănind aproximativ 1.200 de persoane. Potrivit Ministerului Sănătăţii, 52 de persoane au fost spitalizate, relatează RIA Novosti în pagina electronică.

NASA apreciază că meteoritul a avut un diametru de aproximativ 15 metri, la momentul în care a pătruns în atmosferă, cu o viteză mai mare decât viteza sunetului, după care a explodat.

„Niciunul dintre sistemele existente, ruse sau americane, nu a detectat acest obiect înainte să intre în atmosferă”, a declarat miercuri Boris Şustov, directorul Institutului de Astronomie din cadrul Academiei ruse de Ştiinţe. El a apreciat că a fost imposibil ca meteoritul să fie observat, având în vedere că venea din direcţia Soarelui şi în contextul în care radarele erau setate să detecteze obiecte aflate în zbor la o anumită viteză, prestabilită.

Potrivit lui Şustov, cercetătorii ruşi estimează energia eliberată în momentul eploziei la mai puţin de echivalentul a 500 de kilotone.

El a mai spus că astronomii au descoperit şi catalogat doar două procente dintre obiectele spaţiale potenţial periculoase care au un diametru de aproximativ 50 de metri, capabile să provoace o catastrofă mai devastatoare decât cea cunoscută sub numele de „Evenimentul Tunguska”.

„Este un semn al ignoranţei noastre, în contextul în care ar fi necesar să putem monitoriza cel puţin 90 la sută, dacă nu toate aceste obiecte”, a subliniat Şustov.

sursa: mediafax.ro

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

2 zile ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

2 zile ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

4 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

o săptămână ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago