Categories: PoliticȘtiri

Mihail Saakaşvili: “Guvernarea coruptă de la Chişinău trebuie să plece”

Din 2009, autorităţile Republicii Moldova au făcut aşa ca să înflorească flagelul corupţiei, dar nu au luptat împotriva acestui fenomen. Opinia îi aparţine fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, în prezent guvernator al regiunii Odesa, care a ţinut un discurs la deschiderea Școlii de iarnă pentru schimb de experiență în jurnalismul de investigaţie transfrontalier MUTE@Corruption.

Guvernatorul regiunii Odesa a apreciat faptul că cetăţenii moldoveni au, în mare parte, orientare pro-europeană şi vor să scape de demnitarii corupţi. “Guvernarea coruptă trebuie să plece şi asta se va întâmpla doar într-un cadru de alegeri democratice. Până la urmă, oamenii vor alege persoane necorupte”, şi-a exprimat speranţa Mihail Saakaşvili.

El a recunoscut că nu i-a reuşit încă să stabilească o colaborare bună cu autorităţile de la Chişinău, deoarece “guvernele se schimbă cu o viteză ameţitoare”. “Abia de reuşesc să stabilesc o relaţie cu noul prim-ministru, aflu că a fost demis”, a comentat politicianul.

“Noi nu luptăm cu cetăţenii Republicii Moldova”

Referindu-se înăsprirea controlului vamal pe segmentul transnistrean, Mihail Saakaşvili a negat că vrea să impună măsuri drastice aşa-ziselor autorităţi de la Tiraspol, aşa cum sugereză presa rusă. “Le dorim tuturor cetăţenilor Moldovei doar binele, dar acest bine nu trebuie să se facă din contul Ucrainei”, a precizat el, lăsând să se înţeleagă că aceste măsuri sunt menite să contracareze contrabanda în regiune. “Noi nu luptăm cu cetăţenii Republicii Moldova”, a conchis guvernatorul regiunii Odesa.

Cât despre activitatea sa anticorupţie în regiunea Odesa, guvernatorul a declarat că există o rezistenţă puternică în interiorul sistemului. Pe de altă parte, potrivit lui, măsurile anticorupţie din regiune sunt dur criticate de unii politicieni de la Kiev. “Mulţi funcţionari corupţi pe care încerc să-i demit, îşi găsesc sprijin la autorităţile de la Kiev”, a mărturisit oficialul jusrnaliştilor. El a numit mai mulţi oficiali de la Odesa pe care îi consideră corupţi şi a spus că a lăsat la latitudinea organelor de drept să acţioneze în cazul fiecăruia dintre ei.

Școala de iarnă pentru schimb de experiență în jurnalismul de investigaţie transfrontalier MUTE@Corruption este organizată de Freedom House, în colaborare cu Institutul Mass-Media din Ucraina (IMM, Ucraina) și Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ, Moldova) și se desfăşoară în perioada 7-12 decembrie 2015.

sursa: anticoruptie.md

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

3 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

3 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

3 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

3 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

4 zile ago