Categories: EconomicSocialȘtiri

Mezeluri și produse din carne care trag mai mult la cântar din cauza umidităţii au fost descoperite de Agenţia pentru Protecţia Consumatorului

Mezeluri și produse din carne care trag mai mult la cântar din cauza umidităţii au fost descoperite de Agenţia pentru Protecţia Consumatorului. Potrivit Serviciul de Informare şi Comunicare cu Mass-Media al instituţiei în primul trimestru al anului curent inspectorii au prelevat selectiv 45 de probe de mezeluri și produse din carne din unitățile de comerț din Chișinău.
Din cele 45 probe de mezeluri și produse din carne supuse testărilor de laborator, 8 probe nu corespund cerințelor documentelor normative conform indicilor fizico-chimici. Astfel, conținutul de fosfor aditiv și fracția masică de umiditate depășește cantitatatea maximă admisibilă conform cerințelor documentelor normative pentru următoarele produse:

„Basarabia Nord” SA – crenvuști „cu șuncă”

„Basarabia Nord” SA – parizer „Doctorskaia”

„Pegas” SRL – salam „De Moscova”

„Alex Neosim”SRL – salam „Alex Neosim”,

„Alex Neosim”SRL – salam „Servelat”

„Alcalit” SRL – tobă

„Alcalit” SRL – salam „ De casă”

„Cardiax – Plus” – salam „Codru”

Pentru asigurarea trasabilității, inspectorii au efectuat controale si la unitățile de producere a mezelurilor neconforme în rezultatul testărilor de laborator. Urmare prelevărilor de probe repetate de la unitățile de producere, doar la „Alcalit” SRL, s-a confirmat că mezelurile nu corespundeau cerințelor normative la fracția masică de umiditate.

Pentru înlăturarea neconformităţilor admise, inspectorii APC au eliberat 8 prescripţii înlăturare a neconformităților și au încheiat 16 procese verbale cu privire la contravenție.

Urmare proceselor verbale încheiate au fost aplicate amenzi în sumă de 77.000 mii lei în conformitate cu Codul Contravenţional al Republicii Moldova.

Depășirea fracției masice de umiditate în mezeluri nu este de natură să afecteze viața și sănătatea consumatorilor, dar poate prejudicia interesele economice ale consumatorilor.

Notă: Fosfatul este folosit în producția alimentelor pentru a determina creșterea capacității de reținere a apei de catre carne si alte alimente, are acțiune emulsionantă, acțiune de protecție a grăsimilor față de rîncezire și de stabilizare a culorii carnii.

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

o zi ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

o zi ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

3 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

o săptămână ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago