Select your Top Menu from wp menus

Medicii de familie vor stabili diagnosticul în cazul mai multor afecțiuni ca în prezent

Ministerul Sănătății a operat modificări în protocoalele clinice care reglementează serviciile medicale acordare de către medicii de familie, în sensul extinderii listei de afecțiuni pentru care medicul de familie poate stabili diagnosticul, transmite IPN.

Viceministrul Liliana Iaşan a dat exemplul femeilor cu suspecție de patologie oncologică. În prezent acestea sunt îndreptate la mamolog. De acum înainte vor ajunge la specialist doar în cazul diagnozelor confirmate prin ultrasonografie, mamografie. „Scurtăm listele de așteptare la medicii specialiști, care sunt suprasolicitați”, a subliniat Liliana Iaşan.

Viceministrul sănătății consideră inadmisibil faptul că anual sunt înregistrate aproape zece milioane de vizite la medicul de familie şi tot atâtea la medicii specialiști. „Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca 80% dintre pacienți să fie diagnosticați şi tratați de către medicul de familie şi 20% să fie direcționați către medicul specialist”, a adăugat Liliana Iaşan.

Șeful Catedrei medicină de familie din cadrul USMF „Nicolae Testemiţanu”, Ghenadie Curocichin, a spus că nu trebuie să se ajungă la medicul specialist doar pentru ca acesta să autorizeze niște investigații.

„Prin această măsură specialiștilor li se reduce din sarcini şi din numărul de pacienți care așteaptă sub ușă pentru un bilet de trimitere. Totodată, specialiștii vor acorda mai mult timp pentru tratamentul pacienților gravi, ceea ce trebuie de fapt să facă“, a spus Ghenadie Curocichin.

Ministerul Sănătății a evaluat 122 de protocoale clinice, 94 dintre care au fost îmbunătățite.