Select your Top Menu from wp menus

Medicamente cu „interese de milioane”

Scandal la Ministerul Sănătății. Ministrul Andrei Usatâi și şeful Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), Mircea Buga, sunt cercetați pentru conflict de interese de către Comisia Națională de Integritate. Oficialii sunt bănuiți că ar fi favorizat includerea în lista medicamentelor compensate de stat a mai multor doctorii produse de o firmă reprezentată în R. Moldova de soția viceministrului Sănătății, Octavian Grama, dar și de o firmă la care viceministrul a lucrat până a fi numit la minister.

Medicamentele lui Grama

În lista medicamentelor compensate aprobată la 22 aprilie curent de Ministerul Sănătății se regăsesc 12 titluri de medicamente produse de compania germană „Worwag Pharma GmbH&Co.KG”. Potrivit CV-ului viceministrului Octavian Grama publicat pe siteul Ministerului Sănătății, acesta a lucrat în calitate de director al reprezentanței în R. Moldova  a acestei companii în perioada 2005-2009. Grama a plecat din această funcție direct în cea de viceministru al Sănătății. Iar în prezent filiala din R. Moldova a companiei este condusă de verișoara lui Octavian Grama, Ana Țenti.

Patru dintre aceste medicamente, al căror preț variază între 50 și o sută de lei, sunt compensate sută la sută de către stat. Preparatele sunt administrate diabeticilor și copiilor cu vârsta de 0-5 ani.

Usatîi, cu inima curată

Contactat de presă, Octavian Grama a declarat că nu are nicio treabă cu faptul că aceste medicamente ar fi ajuns în lista celor achitate de stat. „Dacă soţia mea lucrează de 14 ani într-o companie, ce să fac? Dacă e bine argumentat că un produs merită să fie inclus în lista medicamentelor compensate, toţi suntem egali în faţa legii. Ministrul şi viceminiştrii n-au treabă în comisia respectivă, care e formată din oameni de la 12 instituţii”, a declarat Grama pentru ziarul „Adevărul”. Și ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, încearcă să se disculpe, precizând că unul dintre principiile-cheie în procesul de elaborare a ultimei liste de medicamente compensate a fost transparenţa, fără a admite careva imixtiuni sau lobări de interese a cuiva.

Usatîi precizează într-un comunicat de presă plasat pe site-ul ministerului că lista medicamentelor compensate a fost elaborată în baza solicitărilor parvenite de la comisiile de specialitate (constituite din profesori, academicieni, specialişti cu renume etc.), iar solicitările de la comisii au fost prezentate şi evaluate prin denumiri comune internaţionale, nu prin denumiri comerciale sau grupate pe companii.

Despre ce tac oficialii

Membri ai acestor comisii de specialitate care au preferat să își păstreze anonimatul au confirmat pentru Moldova Curată că tot ceea ce afirmă ministrul Sănătății este adevărat. Comisiile au prezentat propuneri care conțineau denumiri comune internaționale ale preparatelor. Decizia despre ce preparat concret și de la ce firmă să fie inclus în listă a luat-o însă Consiliul pentru medicamente compensate. Iar Octavian Grama este vicepreședinte al acestui consiliu. Potrivit Ordinului ministrului Sănătății din 19 septembrie 2012, din acest consiliu mai fac parte Andrei Usatîi, Mircea Buga, mai mulți șefi de direcții din cadrul Ministerului Sănătății și directorul și vicedirectorul Agenției Medicamentului, în total 12 persoane, dintre care despre zece se poate spune că indirect sunt subalterni ai lui Grama.

Au existat recidive

Totuși, Octavian Grama nu a ajuns în vizorul Comisiei Naționale de Integritate. La solicitarea Parlamentului și Guvernului, CNI verifică doar existența unui conflict de interese în cazul ministrului și al șefului CNAM. Vicepreședintele CNI, Victor Strătilă, promite că ancheta va fi încheiată până pe 4 august curent.

Precizăm că în anul acesta nu este pentru prima dată când în lista medicamentelor compensate sunt incluse produse ale firmelor conduse de persoane apropiate lui Octavian Grama. În anul 2011, în această listă au fost incluse 37 de medicamente produse de către „Worwag Pharma GmbH&Co.KG” și șapte preparate ale companiei „Bosnalijek, Pharmaceutical and Chemical Industry JSC”.

Anterior și deputatul comunist Oxana Domenti a semnalat că mai multe preparate medicale compensate destinate cardiacilor au fost excluse din lista medicamentelor compensate și înlocuite cu altele produse de firmele apropiate lui Grama.

În acest an, CNAM a primit din bugetul de stat peste două miliarde de lei pentru servicii legate de asigurarea obligatorie de asistenţă medicală.

sursa: moldovacurata.md


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/medicamente-cu-interese-de-milioane/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19