Seismologii au înregistrat o activizare a focarului Vrancea, România. De la începutul anului 2012, în acest focar s-a înregistrat în medie câte un cutremur pe zi. Două dintre acestea au avut o magnitudine mai mare de 4 grade, a relatat pentru ARENA Ion Ilieş, şeful Centrului de seismolgie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Cercetătorul a precizat că cea mai mare parte a seismelor se produc la o adâncime ce variază între 110 şi 150 de kilometri. „Este greu de prognozat cum va evolua situaţia seismică a acestui focar, dar se poate prespune că în Vrancea se înregistrează o acumulare a energiei tectonice, care este degajată prin cutremure slabe”, a menţionat Ion Ilieş.
Seismologul a precizat că activizarea focarului a fost observată din decembrie 2010, după o perioadă de seismicitate foarte calmă. „Din a doua jumătate a anului 2009 şi până în decembrie 2010 s-a observat o perioadă foarte calmă în Vrancea, când se înregistrau câte 10 cutremure lunare. Din decembrie 2010 numărul de seisme lunare practic s-a dublat”, a spus Ion Ilieş.
ARENA precizează că, potrivit datelor Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) de la Bucureşti, în focarul Vrancea s-au produs în ultimele zile trei seisme. Cel mai puternic a avut magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter şi s-a produs joi seara, 19 ianuarie, iar alte două s-au produs vineri şi au avut magnitudinea de 3 şi, respectiv, 2,8 grade.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…